Pokiaľ niekto napíše:
...co ti brani vo vybaveni si onej licencie... , tak to budí dojem, že autor výroku nevie, že:
<br/>1. Pojem
dovozná licencia sa vzťahuje na dovoz [r] obchodného [/r] tovaru.
<br/>2. Na to potrebuješ predložiť ministerstvu výpis z OR alebo ŽL, že si oprávnený obchodovať s príslušnou komoditou.
<br/>3. Strelecká optika je v príslušnej vyhláške zaradená medzi strelnými zbraňami a strelivom, teda musíš mať ty alebo tvoja firma príslušnú zbrojnú licenciu (v tomto prípade skupina C). Čo to obnáša, nebudem rozpisovať...
<br/>4. Musíš predložiť [r] úradne [/r] preložený doklad o kontrakte (predfaktúra, zmluva).
<br/>Nepomôže ti ani to, že na doklade sú len adresy a dve zrozumiteľné položky ktorým úradník rozumie, lebo aj ty si mu platením daní prispel na kurz angličtiny, ktorý robil v platenej pracovnej dobe.
<br/>5. No a napokon priložiť nejaké kolky a zopár týždňov čakať.
<br/>
<br/>To tu nepíšem preto, že by som to obhajoval, ale konštatujem realitu.
<br/>
<br/>Naopak, príklad:
<br/>Už nejaký čas sme v americkej legislatíve zaradení medzi krajiny, kde sa športová strelecká optika môže vyvážať navoľno. Ešte na začiatku roka 2005 mi nechceli poslať montáže, že by si museli na mňa vybaviť vývoznú licenciu. Keď som ich upozornil na ustanovenia v
ICH legislatíve, podľa ktorých už nie sme v kategórii krajín ako je napr. Líbia, odvtedy mi bez všetkého akúkoľvek optiku pošlú (okrem minule spomínaných dvoch značiek). Martin, ten Američan sa to na SK už nemusí báť poslať, oni tí obchodníci tú legislatívu až tak nesledujú. V jednej firme mi poďakovali za upozornenie, že to musia dať doprogramovať do softwaru, ktorý tie veci sleduje a vyhodnocuje (nakoniec z toho ako somár vyšiel programátor :] ). Aj preto mi pripadá zo strany nášho štátu vrcholne debilné, ak američan s ináč prísnymi vývoznými opatreniami nemá problém do členského štátu EÚ vyviezť puškohľad, ale u nás na to treba dovoznú licenciu.
<br/>
<br/>Iný príklad štátneho debilizmu: Licenčnému konaniu podliehá aj položka 9305 - časti, súčasti a príslušenstvo výrobkov čísel 9301 až 9304 (to sú zbrane). Podľa tejto dikcie tam patria aj napr. putká na remeň, pokiaľ viem, Česi tam majú obmedzenie len na [r] hlavné [/r] časti zbraní, čo už má nejakú logiku. Stačilo by zosúladiť vyhlášku so zákonom č. 190. Ale kto by to urobil?
<br/>
<br/>Podobných vecí by som mohol vymenovať ešte niekoľko...
<br/>
<br/>Ako dôvod existencie licenčného obmedzenia ministrestvo uvádza:
<br/>
Dovoz zbraní, streliva a výbušnín sa kontroluje z hľadiska bezpečnostných rizík pre Slovenskú republiku. Treba komentár?
<br/>
<br/>
Poznámka:
<br/>Na Slovensku je všetko možné a Jarda možno nájde colníka, čo puškohľad zaradí inde ako do položky 9013 10 ("zameriavacie dalekohľady na zbrane"), ale to je zase opačný extrém oproti byrokratizmu z čias studenej vojny, ktorý ešte intenzívne vanie z dovozných predpisov.
<br/>
<br/>
<br/>Ak ste sa s Martinom bavili ako dvaja koncesovaní obchodníci so zbraňami, potom svoje hodnotenie tvojho predmetného výroku odvolávam. Ak ale nie, potom ho vzhľadom k tomu, že nie je pokročilá nočná hodina ako tá v ktorej som ho napísal, zmierňujem na "...ináč by si to takto nezjednodušoval..."
(ale myslím si svoje).
<br/>
<br/>Bearhunter: Sadzba cla býva na rôzne druhy tovaru rôzna (nohavice 12%) a nemení sa každý deň...
<br/>
<br/>Fuj, zase som roztáral a to som sa zariekal, že už nikdy.....