A pri tom Borderovi sa tak naucila na farbu,ze ma z nej velku radost.Nemusel som ju nic ucit.Ziadma vlecky a podobne.PAr spolocnych dohladavok z Borderom a hotvo.
Moje skúsenosti so sedemmesačným psom Border terrierom AX Slovakia Lutra: Ako 5mesačný našiel srnca zrazeného autom v hustom kroví, ako 6mesačný bez akejkoľvek prípravy dohľadal prasa na stope starej 4h a dlhej cca 300m, ako 6m dohľadal líšku cca 150 m dlhej teplej stope počas stopovej dráhy aj pri líške hlásil, ako 6m našiel zhod z jeleňa (zhody som doma používal pri nácviku hlásenia). Ako 7m dohľadal muflóna na stope starej 1h a dlhej cca 500m. Ostrosť na zver - neuveriteľne neznáša líšku. Ako 5m pri pochôdzke v lese mi vbehol do tŕnia a cca 20min hlásil dve prasce, nemohol som strieľať, bolo tam totálne krovie tak som ho odvolal.V umelom brlohu bol 2x, to ho baví nenormálne už ho nedám, pretože je ešte malý, čiže ide len cez prepážku a je tak agresívny, že sa bojím že si vyláme zuby. Poslušnosť super, ale dennodenne trénujeme a z druhej strany súdka - už som ho 3xhľadal po hore, orientácia zatiaľ nič moc a stopa vodiča detto, akonáhle zbadá, že sa stratil, behá po hore a s prestávkami hlási, akože hľadaj ma na záver - je to miláčik celej rodiny. A už iného psa nechcem, uvažujem aj o sučke.
S tou orientaciou mam podobne skusenosti. Moj starky ma uz 5 rokov a ked je lenivy si ma najst, tak len vystekava. Ked bol maly, tak som sa mu vzdy ozval, aby vedel, kde som. Bola to obrovska chyba! Len nechaj malickeho, nech si ta najde, v ziadnom pripade sa mu neozyvaj ani mu to inak neulachcuj, aj keby si mal nanho cakat dlhsiu dobu. Musis mat tolko trpezlivosti, ved ono sa ti to vrati. A aspon si dva-krat rozmysli, ci sa mu oplati odbehnut za kazdou prkotinou;)
Takže po 2 mesiacoch hrania sa na schovávačku má pes stopu vodiča ako prioritu a momentálne po tom ako zistí že nevie kde som, vracia sa na miesto a po mojej stope ide ako guľa a tá radosť keď ma nájde. Má za sebou 4x spoločnú poľovačku a na jeho vek super práca a najmä to že po každom pohone bol pes do 10 min pri nohe.
15-16.11.2008 som sa zúčastnil v Topoľčiankach skúšok duričov zo psom AX Slovakia Lutra na ktorých sme skoncily na 1.mieste v 1.cene z počtom bodov206 týmto sa chcem poďakovať hlavne Lucke Ostrozanskej za psíka z ktorým je radosť poľovať
Ahoj poznam vela ludi co sa tymto plemenom zaoberaju uz aj ja o rok chcem od mojej feny steniatka mal by si potom zaujem? alebo nepoynas niekoho? teraz ma 9mesiacou a boli sme na prvej vystave a dostala ocenenie VN takze v buducnosti dufame ze sa nam ju podari uchovnit
Ahoj odkiaľ máš sučku a aké s ňou máš zatiaľ skúsenosti? Hlavne čo sa týka záujmu o zver akú ma povahu (že je maznák je mi jasne to je každé bordelatko:)) pýtam sa preto lebo sa stretávam z názorom že bordelatka nemajú poľovné vlohy atd. atd.Uz ste skúšali brloh alebo niečo podobne?