Psa treba spravne motivovat-nabudit. V mladom psovi este nie su rozvynute lovecke pudy a u farbiarov to trva cosi dlhsie. Napriklad pracovne plemena sa ucia stopovat tak, ze sa im pocas stopy nechavaju nejake pamlsky, aby mali o nu zaujem. no a casom sa im to stane rutinou aj bez pamlskov. Ale pokial pracovny pes nie je je zravy, tak sa s nim stopy ani necvicia. Takze u loveckych plemien sa to da prirovnat k vrodenym vloham a chuti k praci. Nie kazdy pes musi mat zaujem stopovat v mladom veku. Nadanych psov dokaze vybudi aj umela stopa no a tym menej chutovym umela nic nevravi a urcite nie po tom, ked si pricuchli k ozajstnej stope poranenej zveri. Toď moj nazor...
myslel som tým, že sučka mu doteraz vypracovala umelé stopy spoľahlivo, ale odkedy s ňou dohľadal diviaka nemá záujem o umelú stopu. čo ak už budeš mať PF za sebou a prvy raz ti pes dohľadá diviaka a potom stratí záujem o umelé stopy. farbiar predsa nemá toľko možností pracovať so zverou ako napr. durič a preto je potrebné precvičovať s ním dohľadávku, na ktorú použiješ umelú stopu. čo v takom prípade? A pýtal som aj preto lebo neodporúčaš dohľadávať postrielané kusy pred PF v čom s tebou súhlasím ale je jedno či máš alebo nemáš PF, pes ktorý nie je dokonalý na umelej stope nesmie dohľadávať na pofarbených stopách. toto je môj naázor a rád si prečítam tvoju skúsenosť.
hospodar presne ako pises . na doplnenie ako som pisal nevodim pred PF farbiara na diviacie a srncie stopy a ani umele naslapane diviacie , toboz uz nie srncie . ako si napisal utvrdenost na stopach musi byt min na 99% . co sa tyka precvicovania umelych v uvodzovkach treningovych stop je moja skusenost taka nerobit len jeleniu stopu . pokial sa da obcas urobit danciu alebo mufloniu . ono poznam psov co im urobis umelu stopu 2x pred skuskami a prejdu v I cene len taky fukot . lenze pre prax neviem ci je to utvrdeny pes skor nie ako ano hoci jeho kvality mozu byt velke a pes prekvapi . no na to by som sa nespoliehal . takze ako pises trening a este raz trening . ale ako potrebuje sportovec urcitu zmenu v treningu tak isto aj pes aby sa to nestalo jednotvarne a nezazivne . za dalsie si myslim ze diviaci pach je na tolko intenzivny ze bud psa odradi alebo zaujme tak ze bude uprednostnovat len diviacie stopy . takze preto sa orientovat podla mna len na tieto druhy raticovej zveri jelen , daniel , muflon . ale pisem len soj subjektivny nazor . nie som macher na farbiare len pisem svoje skusenosti . tak isto musi byt clovek aj obozretny ako casto robi tzv treningove stopy aby psa nepretrenoval . to uz je na vnimavosti vodica ako si psa pozna .
Pani a damy,citali ste clanok v Polovnictve a rybarstve 10/2007 "Insitnost a odbornost "od Ing. Karola Chvalu a reakciu Dusana Slivku?...co vy na to?
Jaro. Prosím pošli mi něco o výcviku barváře na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
<br/>Děkuji
Chcel by som poprosiť farbiaristov, ktorí disponujú nejakou literatúrou k výcviku farbiara...neda sa mi takmer nič zohnať, takže ak vie niekto zapožičať alebo prefotiť budem povďačný.
Chcel by som poprosiť farbiaristov, ktorí disponujú nejakou literatúrou k výcviku farbiara...neda sa mi takmer nič zohnať, takže ak vie niekto zapožičať alebo prefotiť budem povďačný.
jaro tiež by som ťa chcel poprosiť o nejaké materiály o výcviku farbiara ak budeš tak dobrý a pošleš mi to na : Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. budem ti povďačný, ďakujem
Nerad sa Vam do toho miesam, ale ked Vam mozem poradit, radsej sa o vycviku informujte v kluboch chovatelov farbiarov a ich materialom. Tu je adresa na slovensky KCHF www.farbiare.sk. Urcite Vam tam vela ludi vyjde v ustrety. Vyhnete sa zbytocnym sklamaniam. Je skoda skusat na vlastnom psovi nieco co uz je preverene rokmi. Metodou pokus omyl psa skor pokazite ako naucite.:I
No lubo1, problém je v tom, že všetka literatúra su stariny, co uz bežne nie je dostat v predaji a každý to doma drží pod zámkou. Výcvikové CD made by Liptak mam (to co robili v rámci sponzoringu tuším na Fatranský pohár) ale po ostatnú literatúru je ťažko sa dostať. Niečo sa v zmysle vyjadrenia Klubu pripravuje na vianočný trh, farbiar + kopov ale to je ešte v nedohladne a každa info poteší, aby to nebolo štýlom pokus - omyl.
Starsia ale overená literatúra sa dá zakúpiť u p.Druska,ekonom klubu farbiarov,mob.0903628768,email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. chovám farbiare skoro 20 rokov a stále si tam niečo nájdem.
Dobre vravis. Ucme sa mudrosti nasich otcov. Ti uy nieco prezili a nieco aj postrielali a dohladali. Pan Druska Vam urcite rad vijde v ustrety. Farbiar to nie je obycajny pes. To je PAN PES.