blazery vaznejsie som ani neskusal ce je to za fabriku ked naboj
<br/>stoji 1.10sk???? dajaky odpad ako remingtony.
<br/>Eley a Lapua je top
<br/>potom mozno CCI ale nie vsetky. ale aj to je otazka toho, ze ake naboje ma rada tvoja draha. dokonca Lapua vyraba .22lr naboje aj s roznym priemerom strely oznacene ako Midas L, M su este aj v typu <Master.
<br/>musis vzskusat sam viac druhov. a potom pouzivat iba tento jeden druh streliva.
<br/>aj rozne mazivo ti moze sposobit velky rozptyl.
<br/>
<br/>zakladna rychlost .22lr je 330 - 333m/s 1 foot =.30480 of a meter t.j. 330*0.305=1006.5 ft/sec
<br/>oznacene su ako standard velocity
<br/>
<br/>
<br/>potom su naboje HV - high velocity - vysoka rychlost
<br/>aj SB ma oznacene lr HV v5= 405 m.s-1 co je 1235,25 ft/sec
<br/>
<br/>dalej sb ma HP HV co je hollow point high velocity
<br/>v5= 390m.sec-1 = 1189.95ft/sec
<br/>
<br/>
<br/>stinger patri do kategorie hyper velocity so svojimi 1500cosi drobne ft/sec, lebo
<br/>ma velmi lahku strleu 32gr. (skratka gramu je g)
<br/>
<br/>
:P
<br/>maju o 0,2548mm dlhsiu nabojnicu aby sa tam zmestilo viac prachu, ale nase pusky na to tazko chodia, lebo uz olovo tlacia do drazok, Velository je dalsia skupina od CCI 1435ft/sec presne neviem s typom strely Golden Bullet na small game hunting, t.j.
<br/>lov malej zveri - urcene do velkosti lisok.
<br/>
<br/>a je este kategoria v .22lr
<br/>to su subsonicke naboje, ktore maju tazku strelu, slabu napln a padaju viac.
<br/>cca 320 - 315m.sec-1. strely su vacsinou kt. su na polovnicke ucely s velkou dutinkou.
<br/>su urecene na strielanie skodnej v case kludu, aby ostatna zver nebola rusena.
<br/>
<br/>co sa tyka striel tiez vela zavisi na tom. ked len polujes stacia ti HV naboje s dutinkou ci bez, zavisi od toho ci chces aj divinu z macky, nutrie ....
<br/>ak nie odporucal by som quick shock - segmentovana strela, rozpadava na viac casti aby sposobil sok ako projektyl z gulovnice, ci broky.
<br/>ked si tichy a nemas rad hluk tak pouzivaj subsonic-ky podzvukove s dutinkou napr lapuaSK, - zo schoenebecku, alebo Winchester Subsonic, alebo este Magtech.
<br/>
<br/>Na trhu sa daju kupit aj pomedene gulky .22lr, aby ti moc nezanasali hlaven, a aby sa branili proti prirodnej korozii.
<br/>a su este 2 veci co ti ovplyvnuju rozptyl - vyrovnanost naplne nabojov, a cistenie pusky
<br/>1. cimje naboj vyrovnanejsi, tym lepsi sustrel budes mat.
<br/>t.j. ked mas digi vahu na 0.001g - gramy sprav si skupiny nabojov a odmeraj ich,
<br/>kde budu najmensie odchylky mali by byt ok,
<br/>kde su skoky velke, skace aj rychlost a tym padom aj horizontalny dopad striel. ako keby si strielal 2 druhy nabojov (rychle - pomale)
<br/>
<br/>drhua vec je cistenie pusky - malorazku moc necistim, lebo ked vyscistis hlaven,
<br/>vyderes zapeceny lubrikant (vazelina, vceli vosk, praffin) z drazok a ked si nastrloval
<br/>pusku so spinavou hlavnou bude ti sypat inde(ja som na to dpolatil na jednu kunu schybil som), a ked nastreluje s cistou hlavnou po 10-20 vystrelov ti zase padaju inde gulky.
<br/>
<br/>
<br/>toto vsetko je ale debatana dlho. ked chces stretneme sa dakedy a mozem vybehnut aj na strelnicu -
<br/>p.s. kede skusas naboj min 50-100ks bez nastavovania puskohladu a ked mas najmensi rozptyl zo studenej hlavni, tak potom nastavuj kuker.
<br/>Lesu a lovu zdar!
<br/>Diky za cas ze ste precitali moj prispevok!!!