dobry den, chcel by som vas porosit o rody pri vyzere t tychto gulovnic v razi 30-06 kamarat je zacinajuci polov nik a nevie sa rozhodnut tak som mu slubil ze mu takto pomozem.dakujem
Súhlasím, aj syn predal 550ku a z týchto troch variant by som si vybral Tikku, pokiaľ nebudeš na ňu čakať 5 rokov. Na Tikku Optilock, ktorý je original montáž a nie je drahá. Ale dá sa to poriešiť nákupom v Česku ak by sa v SR nedarilo.
tu niekde som sa docital ze jedlicka v zelenci ich ma ale neviem ci je to doveryhodna informacia. kupa z ciech bude asi dost narocna nie?
<br/>otec tak chcel kupovat sauer 202 z polska a bolo okolo toho vela papierovaciek a poplatkov a u frana ju kupil nakoviec lacnejsie ako v tom spominanom polsku
sibo - 7x64 potrebuje dlhú hlaveň ; na nadháňky ji ideálny krátky záver a plastová pažba napr.:
<br/>www.tikka.fi/t3models.php?battuelite v 308 Win. !;)
lanus preco potrebuje 7x64 dlhu hlaven, konstatovanie je malo, aky je dovod. bavime sa o beznych polovnych vzdialenostiach 100, 150 max. 200 m. .308 Win je OK suhlas, dobry kaliber na nadhanky. Ale zatial som nenasiel dovod preco by 51 cm hlaven bola tragicky nevhodna. Poznam zbran z osobnej skusenosti, kde je hlaven 48 cm v kal. 7x64 a je presna ako keby mala hlaven 60cm. Dost ma to zaujima, lebo ak existuje dobry dovod na toto konstatovanie tak by ma zaujimal.
O presnost ani tak nemusi ist . Skor by som povedal , ze je tam privelky ubytok rychlosti a teda aj energie . Ale to len tipujem , zdovodnit by to mali "ucenejsie" hlavy .
suhlasim, ubytok rychlosti prichadza do uvahy ale o kolko a co to spravin na beznu polovnu vzdialenost? napr RWS ID clssic 11,5g kaliber 7x64 podla tabulky rychlost pri hlavni 650mm je ustova 850 m/s a pri 100m je to 766m/s. kolko to bude pri 51 cm hlavni? o 20m/s menej? alebo? bude to mat vplyv na presnost strelby na beznu vzdialenost 100-150 m? no podla mna nie. stale mi chyba argument preco by bola 51 cm hlaven pri 7x64 tragicka dlzka hlavne. Ale zaujima ma to takze ak to niekto moze zdovodnit, budem rad
Nemam energiu rozpisovat elaborat na tuto temu. V skratke - tento kaliber a taky kratky lauf je somarina. Ked chces kratky lauf,zmen kaliber, 308W, 8x57JS, 338Federal a pod. Ze to niekto ma,neznamena, ze to nie je kravina. A kratsia dlzka nevplyva negativne na presnost, u polovnej zbrane, resp. laufu so smiesnou konturou ako ceruzka,bude skor na osoh vdaka vyssej tuhosti.
<br/>Ak chces dovody, najdi si info a dovzdelaj sa, alebo pockaj kym budem mat chut pisat litanie na danu temu (co moze byt bohviekedy). Este je sanca,ze sa bude nudit Belson a v kratkosti to osvetli.
myslel som, ze toto forum je o tom aby sa clovek nieco dozvedel, ani sa neudujem, ze to tu je tak ako to je ked je tvoja rada typu je to blbost a ak chces vediet preco tak si to niekde najdi a dostuduj. zatial som nikde nenasiel a nik mi nedal argument, ze preco by kratka hlaven v kombinacii s kalibrom 7x64 mala byt uplna kravina, ak neberiem do uvahy argument lebo lovec povedal. netreba pisat litanie, staci jeden logicky argument, a hlavne netreba sa hrat na poloboha, ktory spadol z bohvie kade. tvoj prispevok vyznel asi sposobom, ja som genius a ty somar co nic netosi o balistike, materialovych vlastnostiach, konstrukcii zbrani, strojarine.... nik od teba nechal litanie stacil jeden rozumny argument. ale co uz.
sibo, tvoja urazena jesitnost mi je skutocne hlboko ukradnuta a aj to ako vyznel,alebo nevyznel moj prispevok. Ale vyvinul som teraz nadludsku namahu,aby som ti bol aspon ciastocne napomocny a do Google som napisal heslo "optimalna dlzka hlavne". Hned treti odkaz mi vyhodilo relevantny clanok od Fera Petra,kde je podstata problemu v skratke spomenuta.....