to už je FANATIZMUS!!!:[:[:[ vtedy potrebuje zver najviac pokoja aby načerpala nové sily a takto jeleňa hnať kilometre ďaleko len aby našli druhý zhod, bohvie či ten jeleň nezahynul vyčerpaním! To by som už nazval pytliactvom!!:[:[:[
Tak to je už naozaj hyenizmus. Totálny!:[ Škoda, že nepíšeš či išlo o poľovníkov alebo "civilov". Pretože ak by to spáchal poľovník bolo by to ešte o to smutnejšie.:{ Verím však, že poľovník sa takého niečoho nedopustí, lepšie povedané, chcem tomu veriť. Táto vyčerpanosť zvery je pre mňa jediným dôvodom prečo ja nechodím hľadať zhody. Jednoducho zver potrebuje pokoj, musí šetriť energiu a podľa mňa pár parohov nestojí za uštvanie a následné uhynutie jeleňa, nech je akýkoľvek (chovný či "výrad"). Viem, že zbieraniu zhodov sa nedá zabrániť, ale je veľmi dôležité robiť to s citom k prírode a najmä s rozumom.
Pai ak necháte jeleňou v kåude tak si o mesiac kedy už nieje sneh pekne pozbieraťe zhody v blízkom okolí kde sa zdrýiavajú.
<br/>
<br/>Zver ma pokoj a vy skôr najdete vytúžene zhody. Preto vášnivci dajte pokoj zveri a nevyrušujte ju v jedno z najťažších období.
To je u nas bezne, ak zberac najde jeden zhod nahana jelena, pokial je tazsi a je nadej ze zhodi aj drzhy aj niekolko kilometrov nehladiac na teren, u niektorych je to zavislost ... A este jeden bombonik, vysoka chodi za druzstvo na silaz a niektori zberaci ju chodia s lampasmi "skontrolovat" ci nahodou neprisli jelene na lezovisku o nejaky paroh ... staci???
Dakedy dávno ma starý pán poľovník poučoval:synak ak má jeleň pokoj,tak zhodí oba parohy 150,max200 m od seba,ďalej ani nechoď ! MAL PRAVDU!
<br/>Toto nehorázne naháňanie a plašenie zveri musí prestať :{
Osobne poznam jedneho zberaca ktory este za tmi za pomoci baterky trieli do chotara len aby bol prvy na miestach kde sa parohaci zdrzuju! Co je na tom horsie ze je "polovnik" , a ma uz 50-siatku davno zasebou! A ze rokmi dostava clovek rozum.
Ak vydrzi taketo pocasie, tak jelene budu v takej vybornej kondicii, ze parozie budu zhadzovat o 1-2 tyzdne skor, ako obvykle..a co je dobre, ze nebudu koncentrovane na urcityx miestax, ale budu rozlezene uplne vsade, co stazi situaciu komercnym zberacom, ktori sa zvyknu zameriavat na okolia krmelcov, silazisk, ozimin.A aj horske zdruzenia maju konecne sancu zistit, ake jelene sa naxadzaju v ich reviri.Mam na mysli migracne jelene, ktore vzdy odxadzali po napadnuti cca 30cm snehu. A jelene vo vybornej kondicii nasadzuju ovela silnejsie parozie, ako po predxadzajuce roky.Takze sa mame naco v ruji 2007 tesit.Len aby nam takato zima vydrzala co najdlhsie!
V piatok som videl nadherneho 16-toraka asi tak na 50m ako si dral parozie pri ruzici o rakytu. Myslim ze uz ho zacina svrbiet pucnica a asi naozaj budu tohto roku zhadzovať parozie skôr. Alebo sa mýlim?
Zdravim. Nie som sice polovnik, ale s mojim bratrancom chodim casto do prirody onje polovnik a zhody chodim hladat s nim. Mozem sa opytat jelene zhadzuju uz teraz alebo az pocas februara ?
Dufam že raz budeme v decembri jelene strielat narkotizačnými strelami parožie im odpilime a nadrbeme vam to za dedinu aby ste tu zver ked ma mať pokoj nenahanali ako vlci-si hovorite ochrancovia?