nie bezna ale vyskytuju sa . niektore PZ s danielou zverou ich lovia bez ohladu na kvalitu trofeje lebo povazuju toto sfarbenie za neziaduce do chovu .
ahoj Jaro. chcem sa ťa opýtať, v ktorých združeniach to tak praktizujú a ako potom predkladajú trofej nádejného daniela veď keď je už lebka vyvarená a ošetrená tak tam sa už nedá zistiť či bol čierny alebo biely.
ved ked je daco neziaduce do chovu a nema to tam byt tak to tam nepatri v danieloch sa nevyznam ale existuje fotodokumentacia a hospoar si to musi zdovodnita ked je nieco krizene tak to do chovu nepatrin ,neviem
podla mna je hlupe strielat daniele len preto ze su tmave, ved jestvuje popullacia cierna , biela a cital som aj o modrej , v minulosti ich umyselne chovali v oborach, tazko sa mi chape preco by mal byt "cierny,biely alebo aj modry " daniel so sylnymi lopatami vyradovy? moj nazor...
no dam jednu pikosku , v nemenovanej danielej oblasti kde sa cierne daniele povazuju za nesuce do chovu nikto koho z dotycnych poznam nevystreli na daniela albina pretoze to nosi za vraj smolu
vajlo nepovedal som ze sa ma nieco vystrielat a uz vobec nie ked je to cierne,biele lebo modre som povedal ze od vsetkeho je hospodar a ten to musi usmernit a uz nic som nepovedal ze by sa mal strielat daniel so silnymi lopatamy;)
U nás nikdo nestrelí na bíleho kusa, protože je pověra že lovec do roka zemre. A zbarvení zvěře není známka chovnosti, běžně se stává že klasicky hnědá daněla vodí černé danče a naopak. Na druhou stranu, v bývalé režijní honitbě byl černý daněk a každý rok jsme si ověřovali co nasazuje. Stává se ale taky, že jeden rok černý daněl po přebarvení na druhý rok je klasicky hnědý - ověřeno ze zahradního chovu. Potom aby se v tom čert vyznal. Myslím si že černé zbarvení není známka výradu a jen někteří si zase upravili podmínky chovnosti k obrazu svému.
Zdravím Vás všechny a ještě pln zášitků z jelení říje otvírám zase staronovou tému a to je dančí říje. Včera jsem slyšel letošní první zarochání, daňci si ohrabávají říjiště a očichávají danělky. Už to začlo