Ja osobne som ešte neskúšal jesť mäso z jazveca, ale kamarát čo so mnou chodí do hory - nepoľovník, si toto mäsko nevie vynachváliť. Vraj je z neho vynikajúci gulášik - ešte som nenabral odvahu ho vyskúšať . Po vytopení masti spotrebuje celého jazveca.
Tak ja som jazveca osobne vyskušal,aj ked musím priznať že šiel som na to trošku oklukou,totiž po strelení jazveca som z neho spravil guláš ponukol som s nim kamaratou,samozrejme tý netušili z čoho to je,ja som im tvrdil že z diviačika,no ked som videl ako im chutil a ako si to chválili tak som neodolal a skusil som,ozaj nemal chybu.Odvtedy aspoň zo stehien stále ostáva niečo na guláš.
Hej u nás je jazvec považovaný za jednu z najlepších pochoutek a možeš ho pripravit hocijak chceš. Nejvice ho pečeme a tak se spotrebuje všetko. Dve doložite veci, jedna je dobré zkontrolovat svalovca, nebo dobre propect či zamrazit a druha vec je dobre nalakovat nebo namorit, može byt citit kuninou, ale naložení do mlíka přes noc, nebo nalákovani v česneku a pochutná si každý.
u nas na juhu vychadza este pred zotmenim, ale vracia sa este za tmy..bohuzial..neviem, ako je to inde..a ma velmi rad orechy koli oleju v nich..to je iste..vela stastia
nazdar, u nás je to taky pochoutka, naučila nás ji dělat manželka od jednoho slovačiska dobrého lovce. Sádlo pomali vyškvařte - při nachlazení, průduškách a tak platí mazat zvenku i zevnitř a nebo jen na chleba se dá - když v něm opečeš kus jádra je jak kačení.Jádro nalož pořádně do zeleniny a česneku - když je mladý nemá chybu. Třeba v létě při chrutí je lepší naložit prvně do mléka, ale u nás se loví jen říjen a listopad a to už nemá chybu a pozor kdo na to není zvyklý může si pak trochu poběhat tak se toho poprvé nepřecpite.Lovu a chuti zdar!
S tím norováním bych to docela rád viděl:(
<br/>Několikrát jsem byl u toho když byl pes s jezevcem v noře a to i umělé a jen jednou jedinkrát pes vystrkal štěně z meliorace.Jinak drží do posledního metru i když se nad ním rozebírá nora(tak to končí v 99%).
<br/>Když je jich v noře víc, stačí aby vyjel jeden a ostatní chytne panika a jedou ven.Do té doby ani prd.
<br/>U nás je jich skoro stejně jako lišek.Umělé nory máme upravené tak aby šel oddělit pes od bézáka a toho pak vytlačit z nory.
<br/>Jen se směju když někdo tvrdí že jezevec nevleze do 20cm trubky:o)
<br/>Letos jich s kamarádem máme na umělých norách sedm a jednoho mam na čekané.Maso z jezevce platilo dříve za delikatesu a hajní ho museli nosit na zámek.Já jich letos zdlábnul asi pět a kdybych si měl vybrat mezi seletem a jezevcem, přihráb bych tu smrdutou lasičku pod první vývrat :liar:8o
<br/>Zvlášt na jednoho kterého kamarád málo máčel asi nikdy nezapomenu:o(
<br/>Vše co se musí zdlouhavě zbavovat nějaké pachutě stojí za........
<br/>Musí se důkladně odblanit, vyřezat zabarvené části, vyřezat večkerý tuk a pak neustále máčet a slévat vodu, nebo mléko.Když se toto neudělá je cítit prkem a zvláště pro toho kdo ho vynoroval a cítil "in natura".
<br/>Je pravda že maso je takové hutné a dlouho leží v žaludku ale dá se to přežít.
<br/>Zkusit se má všechno:]:]:]
Ahojte. No na jazveca asi treba mat trochu trpezlivosti. Aj ked vcera som videl jedneho lezat na ceste ako bol "sloveny" autom. Myslim ze je to sposob na istotu, len tento kaliber velmi rozbija divinu.:]:]:]
To víš Jendo, jestli chceš mít také vlastní svalovce z požívání bezáků musíš začít kutat nory:o)
<br/>Trichinily se neválej jentak po ulici:o)
<br/>Milan jezdí někam pro dost levný trubky tak se ho zkus zeptat.
<br/>Nezapomeň na mne prosim tě s těma formulážema jak jsme se bavili v Budějkách.
<br/>Ještě bych upozornil že zažitá likvidace případných svalovců dlouhodobým zamražením není zrovna kách.V severní Evropě jsou již kmeny svalovců které dlouhodobě odolávají teplotám pod -40°C!Můžou být za chvíli i u nás (jestli tu již nejsou).I na ně však platí trouba:]:]
Miro celou noc jsem na ty formuláře myslel. Takže když jukneš do meilu, tak je tam máš No nory bych jen za účelem pojídání rozežírače svalstva asi nestavěl
<br/>Jo a pár troubů ve sdružení máme, takže svalovec nehrozí:]:]:]
INDI - vysvetli mi prosím Ťa ,, racionále ,, aké je opodstatnenie lovu toľkých jazvecov ? Konzumujete doma iba mäso jazveca, potrebuješ kožu na šitie kožuchov, šiješ dekoračné predložky, vypracúvaš kože a vyrábaš kožené výrobky, topíš masť a predávaš ju pre zárobok ? Naozaj tie jazvece vám robia takú škodu na drobnej ? Nemáte inú zver tak lovíte iba jazvece ? Koľko rokov poľuješ a koľko jazvecov si ulovil ked píšeš , že zatiaľ v tomto roku si jazvecov ulovil 7 ks. Ďakujem