Keď sa už bavíme o srncoch, nebolo by od veci spomenúť aj srny, aj tie predsa
<br/> nemalou mierou ovplyvňujú kvalitu populácie a trofejí. Pár rokov dozadu bol v Myslivosti
<br/> seriál o srnčej zveri a tam dotyční páni veľmi zaujímavo písali o všetkom, čo môže
<br/> ovplyvňovať kvalitu trofejí srncov a dosť tam zohráva i kvalita matky. Keď už chceme
<br/> tak úzkostlivo dodržiavať chovnosť a výradovosť u srncov, nebolo by od veci začať
<br/> s tým aj u sŕn? Lebo srny sa väčšinou strieľajú štýlom "že tá nevodí mladé, tú dám
<br/> dole"-a väčšinou je to minuloročná nádejná srna alebo "strelím nejakú starú potvoru
<br/> zo stáda"-a často vedúcu srnu. Takže by ma zaujímalo, čo si o tom myslíte, nemalo
<br/> by sa to zodpovednejšie robiť aj tu? Aj keď neviem, ako by sa to skontrolovalo, spodná
<br/> sánka na posúdenie chovnosti nestačí.
Urcite. ved aj male babätko ma geneticke znaky od otca, ale rovnako aj od matky. podla mna by sa aj odstrel srncej zveri, ale aj samic vyberat prisnym okom.
Podľa môjho názoru by sam mali väčšinou srnci výradoví odstrielat uz v 1. VT a potom už starí v 3. VT. 2 VT by sa mala nechať na pokoji, pretože v tej sú najproduktívnejší, a este okrem toho keď sa v tej 1. VT tí srnci ktoré nespåňajú kritéria chovnosti odstrieľajú, tak sa nám nebudú dostávať do 2. VT výradoví srnci.A potom až v 3. VT už môžme strieľať tých starých, neproduktívnych.
Ak si všímate poľovnícku tlač, tak Vám isto je dôjde že mirojevo robí v branži sprostredkovanie, zariaďovanie poplatkových poľovačiek, resp. popl.odstrelu zveri - doma i v zahraničí..
<br/>A tam sa stáva, že za hmotnosť/body sa dobre platí... a kto by už popri tom dával vek, chovateľskú hodnotu na prvé miesto pri rozhodovaní sa..? ;/ Tajne dúfam že to nie je tento prípad, alebo aspoň nie z našej krajiny... /napr. v Maďarsku sa doba lovu srncov začína že vraj skôr, preto aj ulovený starší srnec by ešte mohol teoreticky mať pozostatky lyka... Ale ak je to od nás, nuž zbohom etika a chovateľské zásady../
Myslím si, že by sa malo takmer na 100% jednať o III.vt.. A chcel by som vidieť tú komisiu, resp. určovateľa veku, ktorý by tvrdil že bol srnec mladší..8o
Ak srna v danej lokalite produkuje nekvalitné potomstvo,mala by byť vyradená s chovu! Na veku zvieraťa nezáleží,inak sa nedá dochovať zdravá ,silná,odolná,trofejovo vhodná populácia k torá bude robiť radosť generáciam po nás.
tibo, ja tiež neviem, ale podľa mňa by mal mať 9-10, vychádza mi to tak nie len podľa opotrebovania chrupu ale aj posľa dåžky vyvárania...3,5 hod....a ešte to aj tak išlo dosť ťažko dole, ...presne budem vedieť po prehliadke 2008.....potom poviem
Hodnotím podľa nášho revíru.Kulminácia parožia je v piatom roku u slabšej genetickej línie.Ak by bol srnec ulovený u nás - (pri pohľade na zuby a parožie,súhrnne) poviem,že srnec je vo veku šesť rokov,má tri štvrtiny genov silnejšej línie (podľa stavu zubov a typu parožia) a plus štvrtinu génov slabšej línie (kulminácia parožia). Tézu o viacerých genetických líniach presadzujem zo20rokov.Článok v poslednom čísle PaR len utvrdil moje domienky.
<br/>Som zvedavý čo povedia odborníci......
Aj ja sa pridávam k názoru, že srnec má 6+. Podľa obrusu posledného hrotu na poslednom premoláre , ktorý je úplne zodraný by sa malo jednať o starého srnca. Ale foto môže aj klamať...?