Dobre otazky, ale z mojho pohladu jednoduche odpovede. Stale sa bavime v rovine stareho zakona. Stary zakon bol taký aký bol, a to že bol nedostatočny v niektorých oblastiach neznamena, že si niektore medzery treba zacat zaplnat tým, co vyhovuje.
<br/>Takze ja tvrdim, ze organy PZ v rovine stareho zakona nie su spravnymi orgánmi. Správny orgán (aj ked ide o orgán záujmovej samosprávy) má svoju zákonom určenú a delegovanú právomoc, tiež pôsobnosť. U orgánov PZ toto uplne absentuje, a hociake analogie nie su pripustne. Proste si nie je mozne rozsirovat to co nie je zakonom pre verejnu spravu v oblasti polovnictva priamo urcené. Urcite sa zhodneme, ze primarnou normou pre PZ su stanovy. toto ale nie je ziaden normativny predpis (zakon, vyhlaska, výnos atd. ), teda fungovanie, proces interneho zivota PZ nie je určeny a upraveny právnym predpisom ale aktom vole členov, ktorá je vyvodená v obsahu stanov. je proste dany len zakonny ramec a zvysok nech si robi akekolvek PZ ako chce. To ale neznamena, že PZ a ich organy nemajú respektovat zákon. Zákon respektovat maju a v prípade ze nerespektuju, je mozne vyvodit zodpovednost v zmysle platnej právnej úpravy. Milosko, ked si to pozries vsetko triezvo, tak urcite zistis, ze nikde v zakone nebolo napisane, ze sa pouzije spravny poriadok atd. Tiez nie je nikde napisane, ze státnu správu na urovni polovnictva v tej alebo tej oblasti vykonava PZ atd. Teda plne tu absentuje akykolvek, co len ciastocny naznak prenosu kompetencií. To ze rozhodnutia organov PZ podliehaju sudnemu prieskumu je dane priamo zakonom, ktorý som uz spomenul - 83/1990. Naopak, ja som dal z mojho pohladu jasny argument, ze organy PZ nie su spravnym organom napr. ked rozhoduju o vyvodení zodpovednosti jednotliveho clena za porušenie stanov, zakona atd. Bola tu paralelna moznost toho isteho postihnut interne v PZ a ak to bolo porusenie zakona tak aj v správnom konaní prostredníctvom OLU. Je podla teba mozne, aby o identickej veci v dvoch správnych koaniach rozhodovali dva správne orgány?
<br/>
<br/>Dalej k tvojej otazke ohladom ziadosti o prijatie. Zakon ustanovil myslim nieco v tom znení, ze vlastník PPozemku ma právo na prednostne prijatie.... cize z mojho pohladu nic viac a nic menej. Vlastnik mal teda priamo zakonom garantovane právo...na tom sa zhodnemu. Svoje právo si uplatnil u PZ a to ho alebo prijalo alebo slusným sposobom upovedomilo, preco sa tak nestalo. Ziadne rozhodnutie v správnom konaní. Stále tu mame ale garantovane právo a prípadne ze nedostal ziadnu odpoved, mozno sa opýtal sám, mozno sa na to vykaslal. Z mojho pohladu, kedze je tu garantovane právo, je lepsie ak PZ komunikuje slusným sposobom, pretoze ak zostane necinné na co si poukázal ty, v prípade domáhania sa tohto práva na súde, dáva dalsie argumentovi ziadatelovi. Toto je moj pohlad. Proste zakon garantuje právo, toto si je mozne uplatnit a ak nie je zodpovedajucim sposobom uplatnitelne, je moznost domahat sa príslusnou zalobou na súde. Ci su nejake lehoty na odpoved atd.....no nie su,lebo zákon nic take neustanovil a maloktore PZ bolo natolko uvedomele, ze si upravili aj túto oblast v stanovách, ale to neznamena, ze nedokonalost zakona treba zaplatat konstrukciami a interne cinnosti mimo verejnej správy napasovat na správne konanie. myslim, ze vhodne je uviest, ze zákon o polovnictve je verejnoprávnym predpisom, ale nie uplne celý. Uplne v pohode beriem, ze sa v praxi vyskytli anzory aj opacne, vzdy je to aj o argumentacných schopnostiach, tiez o zvolení cesty a pripadne presvedcení sudcu o svojej pravde. Ale ak sa na to pozries kriticky, aj tebou poukazane sa da uplatnit zodpovedajucou zalobou na sude bez toho aby sa plietlo spravne konanie a pod. kazde PZ, ktore vlastne nekona a nekomunikuje, tak sa vystavuje nebezpečenstvu pripadneho neuspechu. K tomu rozhodnutiu, predpokladam, ze najvyssieho sudu......z toho mala co si napisal som vycital, ze NSSR poukazal, ze PZ musi tiez respektovat zakon, nie len stanovy ako dogmu, ale neviem v akej suvislosti. Vela rozhodnuti z oblasti polovnictva sa neda najst, jedno som kedysi mal v rukach a cital..... tykalo sa to prislusnosti sudu (ci okresny alebo krajsky), NSSR určil v sulade aj s tým, co som uviedol okresny sud ako sud prislusný aj ked v texte uviedol pojem spravny organ (z mojho pohladu nestastne)...jadro rozhodnutia sa tykalo prislusnosti sudu a nie urcenia ci ide o spravne konanie alebo nie. Mozno je to tebou uvedene rozhodnutie, hladat sa mi to nechce, jediny krat som sa stretol v texte s pojmom spravny organ, ale ziadna argumentacia k tomu nebola, pretoze islo o rozhodnutie procesne iba ohladom prislusnosti na rozhodnutie toho-ktoreho sudu.
<br/>
<br/>To ako sa krasne dalo prednostne pravo na prijatie obíst ti mozem napisat inokedy a sukromne, u nas to bolo upravene tak, ze ani jeden neuspesny ziadatel by zrejme neuspel.