Veľká časť zajacov sa už dávnejšie zapojila do reprodukcie. Januárové teploty v nich vzbudili nádej, že zima bude mierna a zajace sa začali páriť. Mláďatá teda prichádzajú na svet v tomto období. Počasie nemôžeme ovplyvniť. Môžeme však starostlivosťou zmierniť jeho negatívny dôsledok. V súčasnosti je vody všade dostatok, takže treba podávať najmä lucernové seno, šúľky kukurice, prípadne aj šťavnaté krmivo, ktoré však obsahuje oveľa menej živín. Zajace musia mať dostatočne plný zažívací trakt, aby mohli optimálne tráviť. Máme v revíri toľko potravy, aby sa zajace mohli každý deň nasýtiť? Možno teraz už nielen nasýtiť, ale aj dojčiť mláďatá.






Z krmiva, ktoré vynesieme pre zajace určite bude profitovať aj srnčia zver, ktorá zrejme už tiež čaká na príchod jari, lebo vývoj srnčích plodov je už v tomto čase intenzívny. V revíri by sme mali pamätať aj na pernatú zver, ktorá už dávno vyzobala všetky prírodné zásoby. Odpady z obilných čističiek sú vhodným doplnkom ich výživy, ak nie sú plesnivé, alebo inak znehodnotené. Z tohto krmiva sa zase potešia aj spevavce, ktoré sú tiež závislé na danom druhu krmív.


 Foto - Zdeno Janoška
 
V lesných revíroch je potrebné doplniť kàmidlá najmä objemovým krmivom. Kvalitné seno dodá potrebné živiny, najmä vlákninu a časť potrebných bielkovín. Aj jelenia zver sa dostáva do štádia vyššej gravidity, takže potrebuje pre vývoj plodu viac živín.
Aj keby združenie nemalo zásoby krmív, mal by sa nájsť spôsob, ako si ho zadovážiť, kým nie je neskoro. Netreba ľutovať korunu, ktorú nám aj tak priniesla do pokladnice zver. Treba jej ju vrátiť, lebo nás obdarila na jeseň svojim prírastkom ktorý sme mohli uloviť. Vytvorme teda pre zver také podmienky, aby sme sa spoločne úspešne dočkali jari.
Zakrátko by sme mali robiť jarné sčítania zveri. Urobme to zodpovedne, aby sme vedeli, ako sa zveri podarilo prežiť ťažké obdobie. Pri plánovaní lovu v tomto roku skúsme analyzovať negatívne vplyvy. Počítajme s tým, čo zahynie na cestách, či pod kombajnom, čo spotrebujú predátory, čo uhynie vplyvom chorôb a naplánujme lov tak, aby sme každú jar mohli pri sčítaní povedať, že sme hospodárili rozumne.

Jaroslav Slamečka,  Výskumný ústav živočíšnej výroby, Nitra


Foto - redaktor


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 966 návštevníkov a žiadni členovia on-line