Výr skalný z Myjavy, ktorý bol nájdený so zranením krídla v máji tohto roka sa znova vrátil do voľnej prírody. V rehabilitačnej stanici strávil takmer tri mesiace.
Výr so zlomeným krídlom bol nájdený na nezvyčajnom mieste - v parku v centre mesta Myjava. V spolupráci s mestskou políciou a Štátnou ochranou prírody bol prevezený na veterinárnu kliniku do Senice, kde ho operoval MVDr. Šimek. Následne putoval do rehabilitačnej stanice Havran v Ratnovciach. „Vtáka k nám priviezli v úbohom stave. Zranenie sa zle hojilo a dlho dostával antibiotiká, no sme veľmi radi že jeho zdravotný stav umožnil vypustiť  ho znova do prírody, tam, kam skutočne patrí“, vraví Tibor Šnajdár zo stanice Havran.
Na klinike výr absolvoval okrem iných aj röntgenové vyšetrenie, ktoré ukázalo, že okrem zlomeného krídla mal v tele 6 brokov.  V minulosti bol teda postrelený. Vtedy sa mu však ľudská bezohľadnosť našťastie nestala osudnou a zásah brokovnicou prežil. Bohužiaľ, pytliactvo je na Slovensku rozšírené a pre voľne žijúce živočíchy predstavuje reálne nebezpečenstvo. Takéto prípady nie sú výnimočné a je smutné že obeťou streľby sa stávajú aj také vznešené a ľudský obdiv vzbudzujúce druhy ako je výr skalný. Ten je samozrejme chráneným živočíchom a za jeho postrelenie hrozí páchateľovi trestné stíhanie. Prípad pri poľovačke postreleného výra je tiež známy z jari tohto roka z okolia Senice.
Vzhľadom na bezpečnosť vypusteného výra a možnosť opätovne ho v teréne dohľadať, sa Štátna ochrana prírody SR rozhodla výra označiť vysielačkou. Túto poskytla Ochrana dravcov na Slovensku v rámci projektu Ochrana dravcov, bocianov a sov v regióne Záhoria a Niederösterreich. Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko tak pomáha pri záchrane vzácneho druhu. „Pomocou vysielačky môžeme presne sledovať pohyb výra. Kľúčové sú najmä prvé dni po vypustení, keďže nevieme, či sa mu bude dariť a či bude schopný uloviť si potravu. V prípade že nie, sme schopní zasiahnuť a znova ho na čas umiestniť v rehabilitačnej stanici. Veríme tiež, že sa nám v spolupráci s políciou podarí tiež zasiahnuť v prípade, že by mal výr opätovné problémy s pytliakmi“, informuje Rudolf Jureček zo Štátnej ochrany prírody. Označený výr doposiaľ zostáva neďaleko miesta vypustenia, v tesnej blízkosti Myjavy. Lieta však dobre, v terénne je ochranármi denne kontrolovaný.
Populácia výrov na Záhorí nie je veľká. „V súčasnosti poznáme štyri hniezdne teritóriá. Ďalších 15 párov hniezdi v Malých Karpatoch. Ich monitoringu, výskumu a ochrane sa venujeme už niekoľko rokov“, dopåňa Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku. Výr skalný je najväčší druh sovy vyskytujúci sa u nás. Je známy svojim výzorom a šikovnosťou lovca.

Viac informácií:
Rudolf Jureček, Štátna ochrana prírody, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 034 7722735
Michal Noga, Ochrana dravcov na Slovensku, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193

 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 185 návštevníkov a žiadni členovia on-line