Pred niekoľkými dňami zatkla maďarská polícia dvoch poľovníkov, ktorí sú obvinení zo zodpovednosti za otravu kane močiarnej a orla kráľovského, ako aj ďalších deliktov. Otravy vzácnych druhov vtáctva na území krajiny nadobúdajú hrozivé rozmery už niekoľko rokov. Vďaka novému projektu, v rámci ktorého bol špeciálne vycvičený pes na vyhľadávanie uhynutých živočíchov a jedov, sa podarilo odhaliť už niekoľko prípadov nelegálnej činnosti.





Pri príležitosti otvorenia novopostavenej pozorovateľne vtáctva pozývame záujemcov o našu prírodu na pozorovanie vtáctva pri jeho kàmení. Počas tohto víkendu (12. - 13. október 2013) v čase medzi 10:00 - 16:00 bude v jej priestoroch k dispozícii odborný výklad a ďalekohľady na zapožičanie. „Záujemcovia tu budú môcť vidieť napríklad viaceré druhy sýkoriek, brhlíky, glezgy, ďatle, zelienky a možno prídu i veveričky“: hovorí Ján Dobšovič z watching.sk.








Pani Bakaová,
obyvateľka bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, si z okna svojho bytu všimla, že na vedľajšom paneláku sa o konštrukciu antény zachytil sokol myšiar. Úbohý dravec bol o anténu zachytený pazúrmi a nebol schopný sa z tejto pasce dostať sám. Keďže osud sokola nebol pani Bakaovej ľahostajný, kontaktovala Jozefa Chavka z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorému sa podarilo sokola vyslobodiť a zabezpečiť mu veterinárnu starostlivosť.









Ochranári našli posledné hniezdo najvzácnejšieho sokola – významný objav sa podaril ornitológovi Jozefovi Chavkovi z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. V chránenom vtáčom území na západnom Slovensku sa mu podarilo potvrdiť výskyt pravdepodobne posledného hniezdiaceho páru sokola červenonohého na našom území. V rokoch 1995 – 2000 hniezdilo na celom Slovensku približne 80 párov, dnes ostal už len jeden - posledný.









Počas uplynulých šiestich mesiacov - od októbra do apríla - hľadali ornitológovia nocoviská kaní sivých. Tieto elegantné dravce na Slovensko pravidelne prilietajú zimovať zo severu Európy a ich počet závisí od priebehu počasia, výšky snehovej pokrývky a dostupnosti potravy. Na príhodných miestach sa večer zlietava k spoločnému nocovaniu i niekoľko desiatok jedincov. Nájsť takéto miesta je ale pomerne náročné. Túto zimu ornitológovia dohľadali a kontrolovali šesť takýchto lokalít.








Napriek chladnému počasiu, ktoré viacerým druhom vtákov komplikuje a odďaľuje hniezdenie, havrany v týchto dňoch dokončujú posledné úpravy svojich hniezd. Prostredníctvom poskytnutia hniezdneho materiálu, v podobe odrezkov ovocných stromov a viniča, chcú ornitológovia zlepšiť kvalitu havraních hniezd a zvýšiť ich počet. To by malo v konečnom dôsledku pomôcť aj jednému z najvzácnejších druhov dravcov na našom území – sokolovi červenonohému. Od začiatku roka realizujú ochranári projekt na záchranu tohto kriticky ohrozeného sokola.







Ochranári z radov ornitológov, ale tiež študenti a dobrovoľníci, sa tento víkend spoja, aby spočítali zimujúcu populáciu orliaka morského - najväčšieho dravca, ktorý hniezdi na území Slovenska. Zimné sčítanie sa uskutoční pozdåž vodných tokov, ale tiež na ďalších vodných plochách, v rámci celého Slovenska.








Začiatkom tohto roka informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku o záchrane slovenského sokola, ktorý bol vďaka vysielačke nájdený v Bulharsku. Tamojší ochranári poskytli sokolovi menom Slávka prvú pomoc a po úspešnej rehabilitácii ju vypustili späť do voľnej prírody. Takmer po roku sa Slávka vrátila na to isté miesto. Bulharskí kolegovia bohužiaľ našli už len vysielačku a zvyšky peria, čo bohužiaľ potvrdilo domnienku, že zahynula.








Výr skalný z Myjavy, ktorý bol nájdený so zranením krídla v máji tohto roka sa znova vrátil do voľnej prírody. V rehabilitačnej stanici strávil takmer tri mesiace.
Výr so zlomeným krídlom bol nájdený na nezvyčajnom mieste - v parku v centre mesta Myjava. V spolupráci s mestskou políciou a Štátnou ochranou prírody bol prevezený na veterinárnu kliniku do Senice, kde ho operoval MVDr. Šimek. Následne putoval do rehabilitačnej stanice Havran v Ratnovciach. „Vtáka k nám priviezli v úbohom stave. Zranenie sa zle hojilo a dlho dostával antibiotiká, no sme veľmi radi že jeho zdravotný stav umožnil vypustiť  ho znova do prírody, tam, kam skutočne patrí“, vraví Tibor Šnajdár zo stanice Havran.












Na našom území zahynú ročne na cestách tisíce živočíchov. V celej Európe tento počet dosahuje niekoľko miliónov jedincov. Usmrcovanie živočíchov na cestných komunikáciách predstavuje obrovský problém, voči ktorému sú ľudia ľahostajní. Pohľad na cesty lemované màtvymi živočíchmi celkom zovšednel.












Koncom marca bol pri obci Gomboš, vzdialenej asi 15 km od Košíc, nájdený samec orla kráľovského. Orol nebol schopný lietať, pretože mal obhorené krídla aj chvost, pravdepodobne v dôsledku zásahu elektrickým prúdom. Ak je táto hypotéza správna, prežitie orla možno považovať za zázrak. Existovala iba jediná možnosť, ako vrátiť orla späť do voľnej prírody – ochranári sa rozhodli pre náročný zákrok, ktorý na Slovensku doposiaľ nebol realizovaný. Vo štvrtok 10.5.2012 orla do voľnej prírody vypustil Ing. Jozef Tóth z Východoslovenskej energetiky a.s.











Do rehabilitačnej stanice pre zranené živočíchy v Ratnovciach pri Piešťanoch priviezli sovu myšiarku ušatú a myšiaka lesného so závažným strelným poranením. Oba jedince bojujú o život a ak sa im podarí tento boj vyhrať, pravdepodobne sa už nikdy nevrátia do voľnej prírody.












V týchto dňoch ornitológovia uzatvárajú jarné mapovanie výra skalného, našej najväčšej sovy. Od februára do polovice apríla využívali intenzívny jarný tok na zistenie jeho prítomnosti na vhodných lokalitách, najmä v kameňolomoch a v skalných oblastiach. V Malých Karpatoch evidujú minimálne 14 hniezdiacich párov.
Zistiť prítomnosť výra je pomerne jednoduché. Samec sa ozýva doďaleka počuteľným húkaním. Láka tým samičku a obhajuje si svoje hniezdne teritórium pred inými výrmi. Za bezveternej noci je možné jeho hlas počuť až do vzdialenosti 4 – 5 km. Roztúžený výr vydrží húkať i hodinu a pol bez prestávky, za ten čas sa ozve až 220 krát. Tento rok sme začali ich hlasové prejavy nahrávať a analyzovať  s cieľom lepšie spoznať biológiu a etológiu druhu, ako aj individuálne odlíšiť jednotlivé páry. Získané poznatky by nám mali pomôcť pri ich ochrane. “ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.




 


Hoci ešte na severe Slovenska je bohatá snehová nádielka a mrazy poľavili len v posledných dňoch, pre výrov skalných sa už zima definitívne skončila. Z väčšiny hniezdnych lokalít sa už od konca januára ozývalo húkanie a samičky zniesli vajcia ešte v čase, keď nočná teplota klesala hlboko pod bod mrazu.
Húkaním výra sa pre mnohých ornitológov začína hniezdna sezóna, obdobie, kedy sa najintenzívnejšie venujú pozorovaniu, výskumu a ochrane vtáctva. Hoci si väčšina ľudí spája príchod jari s prvou lastovičkou, v skutočnosti ten, kto pre nás oznamuje koniec zimy, je výr skalný“ hovorí Michal Noga z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.





DRAVCE, SOVY, VOLAVKY STÁLE ČASTEJŠÍM TERČOM STRELCOV !

V posledných rokoch zaznamenávajú ornitológovia stále viac útokov na často aj najvzácnejšie chránené druhy vtákov. Nezákonný odstrel a trávenie postihujú orly, myšiaky, haje, volavky stále častejšie. V niektorých oblastiach na západnom Slovensku začína byť situácia vážna, pri zimnom sčítaní dravcov sme tento rok pozorovali podstatne menej vzácnych druhov ako v predchádzajúcich rokoch. Prevažná väčšina dravcov ale i volaviek sú dôležitou súčasťou rovnováhy ekosystémov a sú významnými regulátormi početnosti hlodavcov. Volavky, napriek tomu, že sú viazané na vodné prostredie, celú jeseň a zimu lovia na poliach hraboše poľné. Žiaľ napriek vedeckým dôkazom sú niektoré druhy vtákov prenasledované a nezmyselne obviňované z nedostatku malej poľovnej zveri. Domnievam sa, že pre záujmy  zvyšovania počtov bežných druhov zveri dochádza k nezmyselnej likvidácii aj najvzácnejších chránených druhov“ povedal predseda RPS Jozef Chavko






Ornitológovia si ani v zimnom období neoddýchnu. Sťahovavé druhy vtáctva, ktoré naše územie na jeseň opustili, nahradili zimní hostia zo severu a severovýchodu Európy. Asi najnápadnejšie sú tisícové kàdle havranov a kaviek, ktoré mnohí ľudia mylne označujú za „vrany“. Na nezamàzajúcich vodných tokoch sa objavujú severské druhy kačíc, husí a iných vodných vtákov. No v ornitologických zápisníkoch sa týchto chladných mesiacoch objavujú i nové druhy dravcov a sov.

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 430 návštevníkov a žiadni členovia on-line