Pri príležitosti otvorenia novopostavenej pozorovateľne vtáctva pozývame záujemcov o našu prírodu na pozorovanie vtáctva pri jeho kàmení. Počas tohto víkendu (12. - 13. október 2013) v čase medzi 10:00 - 16:00 bude v jej priestoroch k dispozícii odborný výklad a ďalekohľady na zapožičanie. „Záujemcovia tu budú môcť vidieť napríklad viaceré druhy sýkoriek, brhlíky, glezgy, ďatle, zelienky a možno prídu i veveričky“: hovorí Ján Dobšovič z watching.sk.
Pozorovateľňa je umiestnená neďaleko Partizánskej lúky v bratislavskom lesoparku. Pozostáva z drevenej zásteny s otvormi na pozeranie a kàmidiel pre vtáky umiestnených v krátkej vzdialenosti pred otvormi. Kàmidlá lákajú vtáctvo žijúce v okolitých lesoch a stena zabezpečuje, že ich návštevníci svojim pohybom príliš nevyrušujú. Ľudia sem budú môcť chodiť počas celého roka buď individuálne alebo v spoločnosti profesionálnych ornitológov, ktorí im ochotne vysvetlia, ktoré vtáky sa tu vyskytujú, ako ich odlíšiť či spoznať ich spev a určite pridajú aj zopár zaujímavých poznámok o ich živote. Pozorovateľňu môžu navštíviť aj organizované školské či iné skupiny.
Pozorovateľňu postavili Mestské lesy v Bratislave spoločne s watching.sk. Ján Dobšovič hovorí: „Hlavnou myšlienkou vybudovania ornitologickej pozorovateľne na Železnej studničke v Bratislave je pritiahnuť mestských ľudí do prírody a ponúknuť im možnosť pozorovať naše farebné operence. Na Slovensku zatiaľ takýto typ pozorovateľne neexistuje. Vladimír Kutka, riaditeľ Mestských lesov v Bratislave dopåňa: „Poloha pozorovateľne je jedinečná tým, že je na hranici najväčšieho rekreačného areálu hlavného mesta a prírody, a tým je dostupná širokej verejnosti a zároveň dostatočne tichá na pozorovanie vtáctva.“



 
Kontakt na watching.sk:
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Tel: 0903 751 330 (Ján Dobšovič)
Web: www.watching.sk
Facebook: www.facebook.com/bird.watching.sk
Kontakt na Mestské lesy v Bratislave:
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Tel.: 0910 799 987 (Martin Menkyna)
Web: www.ba-lesy.sk

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 684 návštevníkov a žiadni členovia on-line