Rozšírenie

Myšiak hrdzavý (Buteo rufinus)

má široký areál rozšírenia, druh sa vyskytuje v južnej časti Palearktídy, najväčší počet hniezdiacich párov v Európe je v Turecku (6000 – 9000 párov), Rusku (1000 – 2000 párov) a Azerbajdžane (1000 – 2500 párov).
Na území Slovenska sa druh vyskytuje pravidelne od roku 1992 v počte niekoľkých jedincov, hniezdenie však doteraz nebolo preukázané. Poznávanie v prírode




Myšiak hrdzavý je o niečo väčší a mohutnejší ako myšiak hôrny, má tiež širšie krídla. Počas letu má letky výrazne roztvorené, vďaka čomu môže pripomínať orla. Dosahuje dåžku tela 50 - 57 cm, rozpätie krídel 136 – 163 cm a maximálnu hmotnosť približne 1600 g. Existuje niekoľko farebných foriem. Typicky sfarbených jedincov je však možné identifikovať; pri pohľade na spodnú časť tela je určujúcim znakom kombinácia svetlého operenia hlavy, krku a vrchnej časti prsnej kosti, kontrastujúca s tmavším, hrdzavo hnedým bruchom. Spodná strana krídel je bledá, s relatívne výraznou čiernou karpálnou škvrnou, vonkajší okraj krídel je tmavý.
Tmavé formy myšiaka hrdzavého môžu mať na koncovej časti chvosta tmavý pás, podobne ako myšiak hôrny. 



Ťah




Väčšina vtákov z Európy migruje na zimu na Stredný východ a do severnej Afriky, niektoré jedince zimujú v južnej časti Grécka a Turecka.


Prostredie


Myšiak hrdzavý vyhľadáva otvorené a arídne oblasti, preferuje stepi a polopúšte, neúrodné planiny a skalné biotopy. Zimujúce jedince však možno nájsť aj na úrodnejšej poľnohospodárskej pôde.


Potrava



V potrave prevládajú drobné hlodavce (hraboš, škrečok, syseľ), ďalej sa v nej môžu vyskytnúť jašterice, hady, drobné spevavce a väčšie druhy hmyzu. Na svoju korisť striehne myšiak hrdzavý z vyvýšených miest, akými sú napríklad màtve stromy, stožiare, telegrafné ståpy, ale aj skaly, často sedí na zemi. Pri hľadaní koristi tiež krúži nad otvorenou krajinou.


Rozmnožovanie a hniezdenie

Pohlavnú dospelosť dosahujú jedince vo veku 2 – 3 rokov. Na hniezdiskách sa objavujú od polovice marca. Hniezdi väčšinou na skalných útesoch a užších roklinách. V oblasti Balkánu obýva tiež lesnaté pohoria. V apríli znáša samica 2 – 4 biele vajíčka s hnedými škvrnami. Inkubujú obaja rodičia počas 28 – 35 dní. Po vyliahnutí sa rodičia o mláďatá starajú spoločne 6 – 8 týždňov.


Záver
 

Napriek tomu, že v súčasnosti je výskyt myšiaka hrdzavého na Slovensku nízky, môžeme očakávať, že v budúcnosti bude na našom území aj hniezdiť. Tento predpoklad je podporený tendenciou šírenia druhu na sever, napríklad v susednom Maďarsku evidujú hniezdenie 2 – 7 párov.


Text: Lucia Deutschová
Autor fotografií: Stanislav Harvančík




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 265 návštevníkov a žiadni členovia on-line