Kaňa popolavá (Circus pygargus)
je jedným z dvoch druhov kaní, ktoré hniezdia na území Slovenska. Tak ako v prípade ostatných druhov kaní, aj pri tomto druhu je výrazný pohlavný dimorfizmus, predovšetkým v sfarbení – druhový názov je odvodený od typického, popolavosivého sfarbenia hlavy, chrbta a hornej časti hrude samca, ktorý má prvých 8 letiek čiernych. V sfarbení samice prevláda hnedý odtieň na chrbtovej časti tela, brucho je bledé s výraznými tmavými škvrnami, svetlé nadchvostové krovky sú menej výrazné ako v prípade kane sivej. Ľudia si kane popolavé často mýlia s naším najpočetnejším dravcom - myšiakom hôrnym, no medzi oboma druhmi sú výrazné rozdiely, predovšetkým v biológii. Kým myšiak si svoje hniezdo stavia na stromoch, kane hniezdia výlučne na zemi. Kaňa popolavá je menšia a štíhlejšia ako myšiak, má tiež dlhšie a užšie krídla i chvost. Myšiak je často označovaný ako „kaňa“, tento omyl vznikol zľudovením českého názvu myšiaka hôrneho (káně lesní).
Rozšírenie





Európska hniezdna populácia, ktorá tvorí približne 50 % celosvetovej populácie, je rozšírená v pomerne veľkom areáli, no nerovnomerne. Najvyšší počet hniezdnych párov sa vyskytuje v Rusku (20000 - 35000), v Bielorusku a Francúzsku evidujú do 5000 párov.
Kaňa popolavá je sťahovavý druh, na naše územie prilieta v apríli, opúšťa ho koncom augusta až začiatkom septembra. Obýva nížinné oblasti Slovenska, najmä Borskú, Podunajskú a Východoslovenskú nížinu a k nim priľahlé pahorkatiny. Na Slovensku patrí kaňa popolavá medzi najvzácnejšie a zároveň najohrozenejšie dravce. Početnosť druhu na našom území sa odhaduje len na 10 - 30 hniezdnych párov, no veľmi kolíše, menia sa i hniezdne lokality podľa potravnej ponuky.



Nároky na biotop

Najvhodnejším biotopom sú vlhké lúky, no v dôsledku ubúdania týchto prirodzených biotopov využíva čoraz viac na hniezdenie otvorenú poľnohospodársku krajinu – najčastejšie obilné monokultúry. Tak ako všetky druhy kaní hniezdi i tento druh výlučne na zemi.


Hniezdenie





Ak sa nám pošťastí pozorovať svadobné lety kane popolavej, môžeme sa tešiť na pôsobivé a elegantné vzdušné predstavenie. Hniezdo stavia najmä samica. V priebehu mája, prípadne začiatkom júna znáša samica v rôznych intervaloch 3-7 vajec, na ktorých sedí výlučne samica.

Úohou samca v tomto období je zabezpečiť dostatok potravy aj pre samicu. Mláďatá sa liahnu po približne 4 týždňoch, ďalšie 3 – 4 týždne trvá kým  opustia hniezdo.








Potrava



Potravou kane popolavej sú predovšetkým drobné zemné cicavce (najviac zastúpeným druhom je hraboš poľný), dostatok potravy je preto veľmi dôležitým faktorom pri výbere hniezdnej lokality.V potrave je tiež zriedkavejšie zastúpená aj iná korisť – malé vtáky, hmyz, obojživelníky a plazy.



Faktory ohrozenia




Tak ako všetky druhy hniezdiace na zemi, je i kaňa popolavá vystavená veľkým rizikám počas hniezdenia. V prípade, že kane zahniezdili v poľnohospodárskej kultúre, je reálna hrozba zničenia počas žatvy či kosenia, nakoľko hniezdenie prebieha práve v čase realizácie agrotechnických zásahov. V prípade zistenia hniezdenia dravca na poľnohospodársky využívanom pozemku je preto nevyhnutné bezodkladne kontaktovať vlastníka pozemku a zabezpečiť ochranu hniezda.
 Nebezpeční sú aj prirodzení predátori, ako líšky, túlavé psy, diviaky. Hniezdo môže byť zničené aj pri dlhodobom daždivom počasí a počas záplav.


Praktická ochrana druhu


V rámci organizácie Ochrana dravcov na Slovensku pôsobí niekoľko pracovných skupín, pričom každá má na starosti monitoring a praktickú ochranu o jeden konkrétny druh dravca či sovy. Výnimkou nie je ani kaňa popolavá. Členovia pracovnej skupiny každoročne realizujú pravidelný monitoring v hniezdnom období, v prípade výskytu hniezdneho páru je nevyhnutné okrem intenzívneho sledovania priebehu hniezdenia zabezpečiť úspešné hniezdenie prostredníctvom eliminácie negatívnych faktorov. V prípade hrozby zničenia hniezda pri poľnohospodárskych prácach je za dodržania prísnych opatrení hniezdo potrebné dohľadať a s užívateľom pozemku dohodnúť vhodný režim na predmetnej ploche – pozastavenie prác do obdobia po vyvedení mláďat, resp. obkosenie hniezda. Viac informácií o všetkých druhoch dravcov a sov na Slovensku môžete nájsť na adrese www.dravce.sk.

Použitá literatúra:


1. www.dravce.sk
2. Danko Š., Darolová A. & Krištín A. (eds.), 2002: Rozšírenie vtákov na Slovensku. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava, 688 pp.
3. BirdLife International, 2004: Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. BirdLife International, Cambridge, UK

Spracovala: Lucia Deutschová
Autor fotografií: Stanislav Harvančík





Partneri

Kto je online?

Práve tu je 174 návštevníkov a žiadni členovia on-line