- z francúzkeho slova „Ha-la-lit“ označujúceho slávnostné fanfáry, ktoré sa v minulosti trúbili na parforsných lovoch na lesných rohoch.


V súčasnosti sa trúbia na lesniciach, resp. lesných rohoch. Týmto signálom sa vzdáva pocta ulovenej zveri.
„Halali“ v televíznej relácii predstavuje vzdanie pocty slovenskej prírode a ľuďom, ktorí v nej žijú, pracujú a starajú sa o zachovanie jej jedinečnosti ukrytej v prírodných krásach, faune a flóre.
Názov relácie:

HALALI - magazín o prírode





2, Čas, periodicita a rozsah vysielania:

Z našich doterajších poznatkov i na základe diváckeho ohlasu navrhujeme nasledovné vysielacie časy s periodicitou vysielania dvakrát mesačne.

Termíny vysielania televíneho magazínu Halali v roku 2005:

PremiéraRepríza
15.01 20.01
29.01 03.02
12.02 17.02
26.02 03.03
12.03 17.03
26.03 31.03
09.04 14.04
23.04 28.04
07.05 12.05
21.05 26.05
04.06 09.06
18.06 23.06
10.09 15.09
24.09 29.09
08.10 13.10
22.10 27.10
05.11 10.11
19.11 24.11
03.12 08.12
17.12 22.12


Rozsah vysielania: 26 minút / 1 relácia

3, Cieľ relácie:

Výchova a vzdelávanie širokej laickej verejnosti i odborných minorít v oblasti:
- ochrany a tvorby životného prostredia
- ochrany prírody
- environmentálnej politiky
- obhospodarovania lesného pôdneho fondu
- záujmových i profesionálnych aktivít v prírode



Reportáže sú koncipované nielen s cieľom oboznamovať širokú laickú verejnosť s aktivitami profesionálnych i záujmových organizácií (pracovníkov štátnej ochrany prírody, lesníctva, poľovníctva, mimovládnych organizácií a pod.), ale i s cieľom navodiť u zástupcov týchto organizácií snahu vzájomne spolupracovať pri riešení jednotlivých projektov zameraných na ochranu a tvorbu životného prostredia a zachovania jedinečnosti fauny a flóry.




Príkladom tejto našej aktivity je zorganizovanie prvého ročníka súťaže DETI PRÍRODE, ktorú sme pripravili pod záštitou našej redakcie a zástupcov Slovenského poľovníckeho zväzu, Slovenskej agentúry životného prostredia a Združenia lesníčiek Slovenska. Súťaž bola veľmi úspešná a už teraz sa pripravuje tretí ročník ročník, uskutoční sa v SEV Modra Harmónia
v 9/2005.



4, Tématické zameranie relácie v roku 2005:


- ochrana a tvorba životného a prírodného prostredia, celoslovenské prípadne regionálne podujatia s environmentálnym zameraním (Envirofilm 2004, Dni Svätého Huberta, Deň stromu...)
- ochrana a tvorba prírodného prostredia Slovenska prostredníctvom prezentácie aktivít súvisiacich s rozvojom vidieka: poľovníctvo, agroturistika, chov zveri, chov koní, rýb, včiel, náučné chodníky, využitie a spracovanie lesných plodov a iné...
- medzinárodné postavenie a spoluprácu Slovenska v oblasti ochrany životného prostredia, lesníctva, poľovníctva, environmentálnej výchovy, agroturistiky a lesoturistiky

5, Charakteristika televízneho magazínu Halali:

- Halali svojou špecializáciou vychováva obyvateľstvo. Pôsobí najmä na mladú generáciu v zmysle rozvíjania úprimného vzťahu k prírode a k jej ochrane. Aj detský divák si nájde v tejto relácii obrázky prírody, zvierat i rastlín bez filmového prikrášľovania. Informovaním o dianí v poľovníckych a občianskych združeniach, o dianí medzi profesionálnymi pracovníkmi - správcami nášho lesného fondu, o dianí v organizáciach zameraných na ochranu prírody, poskytuje návod ako sa v prírode správať a ako sa aktívne zapojiť do jej ochrany.

- Halali podporuje ekologické myslenie i konanie obyvateľov. Učiteľom a ostatným výchovno vzdelávacím pracovníkom zabezpečuje priamu podporu pri odbornej výuke o flóre a faune Slovenska, ako aj podporu pri výuke o obhospodarovaní lesov, čo môžu využiť tak profesionálny správcovia lesov ako aj súkromní vlastníci.

- Halali pomáha budovať občiansku hrdosť a národné povedomie prinášaním reportáží z výročí historických udalostí, oboznamovaním s muzeálnymi zbierkami, upozorňovaním na prírodné zvláštnosti a poukazovaním na škody vzniknuté neprístojným správaním sa v prírode, alebo zámerným poškodzovaním prírodného bohatstva Slovenskej republiky


- Halali ako pravidelný magazín zameraný na problematiku prírody sa zaoberá prezentovaním:
- ochrany prírody a tvorby životného a prírodného prostredia, čo je súčasťou života modernej environmentálnej spoločnosti
- obnovy, ochrany a udržiavania trvalej obhospodarovateľnosti lesov, ktoré ovplyvňujú vodný režim našej krajiny, zabraňujú erózii pôdy, plnia ďalšie verejnoprospešné funkcie a navodzujú v ľuďoch atmosféru kľudu, pohody, estetiky a relaxu
- chránených území, prírodných krás, fauny a flóry, turisticky vyhľadávaných lokalít
- agroturistiky a rozvoja vidieckeho turizmu

- Halali je ojedinelý magazín, svojim zameraním a periodicitou, v porovnaní s programovou schémou televízií v rámci okolitých krajín Európy

- Halali prináša náučno-populárnou formou poznatky o prirodzenom prostredí a správaní zvierat, neprikrášľuje ich konanie, vyvracia domnienky o „škodlivých“ druhoch zveri. Zdôrazňuje potrebu obhospodarovania a marketingu lesnej zveri ako národného bohatstva.

- Halali plní poslanie verejnoprávnej televízie v zmysle šírenia historickej, duchovnej a kultúrnej identity spoločnosti s dôrazom na tvorbu a ochranu životného a prírodného prostredia s cieľom výchovy verejnosti v zmysle odkazu slovenského priekopníka lesníctva a ochrany prírody Jozefa Dekreta Matejovie: „Zachovať lesy potomstvu“.

- Halali pravidelným informovaním o predvstupovej realite i povstupovej vízii integrácie Slovenska do európskych štruktúr odzrkadľuje a napomáha obyvateľom ľahšie zvládnuť a prispôsobovať sa verejnému záujmu a úlohám, ktoré vyplývajú z vnútorných i medzinárodných záväzkov štátu v oblasti lesníctva, poľovníctva a ochrany prírody.

- Halali svojim pravidelným pôsobením na verejnosť, ktorá prešla kontinuálnym historickým vývinom, má vplyv na spoločnosť v procese transformácie spoločenských vzťahov i majetkoprávnych vzťahov k lesnému pôdnemu fondu, taktiež pozitívne ovplyvňuje kvalitu sprístupňovania kultúrneho dedičstva a pôvodných kultúrnych hodnôt, ktoré národu prináša aj poľovnícka kultúra

- S tvorcami magazínu Halali odborne spolupracujú zástupcovia významných inštitúcií pôsobiacich v oblasti lesníctva, poľovníctva a ochrany prírody.

6, Listy a ohlasy divákov :

- Pilierom programovej stratégie tvorcov magazínu Halali je posilňovať služby verejnosti
, najmä najmladším divákom a tak prispievať k zvyšovaniu vedomostnej úrovne mladej generácie. Do redakcie prišlo od roku 4/2000 (začiatok vysielania magazínu) cca 100 tisíc listov. Dôkazom úspešného smerovania magazínu je množstvo listov od príslušníkov mladej generácie.
- Za všetkých aspoň úryvok z listu 8 ročného Š. Slatkovského zo Spišských Vlachov:

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna televízia, volala sa STV.
V tej televízii boli všelijaké relácie, ale najkrajšia bola a je Halali.
Keď ju všetci zbadali, hneď si pred ňu sadali.
Len keď jednu vynechali hneď sa nám tu rozplakali.
Po chvíli sa usmiali, lebo aj reprízi dávali.
A deti tú reláciu pozerali, pozerajú a budú pozerať.

Relácia Halali bola v mesiaci február 2005 podľa vnútorného prieskumu STV v poradí treťou najsledovanejšou reláciou na programe STV 2.



Tvorcovia Halali sa častokrát pri získavaní atraktívnych záberov dostávajú do nebezepečných situácií. Filmovanie kamzíkov vo Vysokých Tatrách vyžaduje nielen technickú zručnosť kameramana, ale aj trpezlivosť. Filmovanie zvierat vo voľnej prírode je náročné na čas i odborné znalosti kameramana.





A. Redakcia Halali (tvorcovia):






„Uloviť“ kamerou jedinečný záber sa podarí v pomere 100:1. Je však otázkou , čo považuje divák za jedinečný a nenapodobiteľný záber. Inak sa „lovia“ rastliny a neživé skaly, inak živočíchy.

B. Foto fauny a flóry:


Poľovníctvo, lesníctvo a ochrana prírody spojené s turistikou a rozvojom vidieka sú hlavnou náplňou magazínu Halali. Nesnažíme sa oslabovať zidealizované predstavy časti populácie o živote v prírode, naopak iba približujeme realitu nenapodobiteľného labyrintu vzájomných vzťahov medzi živočíšstvom, rastlinstvom a prírodnými silami, ktoré výrazne ovplyvňujú život človeka.

C. Foto k charakteru magazínu:


„Láska k prírode je láskou k človeku. Naopak to však už nemusí byť pravda.“ Učiť sa hľadať lásku k prírode a pochopiť jej podstatu je ťažkou úlohou nielen pre učiteľov materských škôl. Tvorcovia Halali ju chápu ako povinnosť odovzdávať mladej generácii posolstvo našich predkov: „Zanechať lesy potomstvu“. Spoločná súťaž Deti prírode, ktorú redakcia Halali pripravuje v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Slovenským poľovníckym zväzom a Združením lesníčiek Slovenska je toho dôkazom. Okrem iného každé dieťa, ktoré do redakcie pošle vlastnú báseň alebo kresbu s tématikou prírody získava pexeso Zver Slovenska.

D. Foto k deťom:

Za kolektív tvorcov relácie Halali: Ľubo Kľúčik
šéfredaktor

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 794 návštevníkov a žiadni členovia on-line