16. júla 2009 vo štvrtok o 17:15 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  štvrtok 17. júla 2009
so začiatkom o 00:10 hod. a II. repríza ja v nedelu 19. júla 2009 o 07:35hodine.

Obsah relácie:

Magazín pre priateľov prírody a poľovníctva.
Biomasa-drevná štiepka - význam produkcie biomasy z drevnej štiepky.
V reportáži sa venujeme problematike využívania drevnej štiepky na vykurovanie rodinných domov i veľkých bytových jednotiek. Taktiež významu pestovania energetických porastov z rýchlorastúcich drevín a podpore produkcii biomasy zo strany štátu.
Limba v Tatrách - lykožrúty smrekové ohozujú v našom najstaršom národnom parku smreky, smrekovce a vzácne limby.
Dobrá rada - ako spoznať vtáky v lese podľa hlasu poradí ekológ zo Starých hôr.
Tip na výlet – Cyklochodník Sigord. Pozvánka na výlet pre deti a cykloturistov na novootvorený cyklochodník v lesoch okolo Sigordu na Východnom Slovensku.



02. júla 2009 vo štvrtok o 17:15 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  štvrtok 02. júla 2009
so začiatkom o 23:50 hod. a II. repríza ja v nedelu 05. júla 2009 o 06:20hodine.

Obsah relácie:

Magazín pre priateľov prírody a poľovníctva. Slovenský hrubosrstý stavač Slovenský hrubosrstý stavač patrí medzi naše národné plemeno. Napriek tomu sa jeho chovu venuje len niekoľko kynológov. Aká je perspektíva chovu slovenských hrubosrstých stavačov a čo všetko potrebujú šteniatka poradia odborníci. Maďarsko Poľovnícke revíri našich južných susedov sú plné zveri s vysokou kvalitou trofejí. Navštívili sme oblasť Zala, ktorá je známa chovom zlatých jeleňov. Dobrá rada – chov bažantov Poľovníci v Sládkovičove prezradia recept ako pomocou domácej kvočky odchovať mladé bažantíčatá. Tip na výlet – Šútovská skala Na výlet pozývame divákov na slovenskú raritu – umelo zalesnenú skalu pri obci Šútov. Vyberieme sa aj do dolín Malej Fatry.



18. júna 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  štvrtok 18. júna 2009
so začiatkom o 23:50 hod. a II. repríza ja v nedelu 21. júna 2009 o 05:45hodine.

Obsah relácie:

Magazín pre priateľov prírody a poľovníctva. V najbližšej relácii Halali sa vyberieme do Tatier, aby sme vám priniesli aktuálne informácie o turistických trasách a chodníkoch, ktoré budú v letnej turistickej sezóne otvorené. Pokiaľ sa cez prázdniny chystáte na prechádzky lesom sledujte reportáž, v ktorej sa budeme venovať problematike vstupu turistov, cykloturistov a motorkárov na lesné pozemky. V polovici mája bolo totiž schválené usmernenie, ktoré reguluje pohyb osôb po lesných komunikáciach a pozemkoch. V pravidelnej rubrike Dobrá rada preto poradíme, čo všetko potrebuje hubár, či cykloturista, keď sa vyberie do lesa. Ďalšiu reportáž venujeme spomienke na fotografa slovenskej a svetovej prírody Miroslava Zumríka, ktorý nedávno tragicky zahynul. A pred letnými prázdninami vás pozývame na výlet do Liptovského Hrádku a na Počúvadlo. Objavte spolu s nami čaro starodávnej lesníckej ulice na Liptove a prejdite sa nádhernými lesmi pod bájnym Sitnom. Sledujte Halali. 



4. júna 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok  4. júna 2009
so začiatkom o 23:40 hod. a II. repríza ja v nedelu 7. júna 2009 o 06:10 hodine.

Obsah relácie:

Magazín pre priateľov prírody a poľovníctva. Vďaka slovenským sokoliarom majú žiaci Základnej školy v Štiavnických Baniach o jeden vyučovací predmet viac, čo ich však nezaťažuje, ale naopak veľmi teší. Vyučovanie predmetu sokoliarstvo sa totiž realizuje nielen v triede, ale aj vonku, priamo pri dravých vtákoch, o ktoré sa žiaci starajú. Aj napriek tomu, že žijeme v "dobe počítačov a informácií" dotyk s prírodu žiaci aj ich rodičia veľmi oceňujú. V pravidelnej rubrike "Dobrá rada" poradíme ako sa stať sokoliarom a právoplatným členom Slovenského klubu sokoliarov. V ďalšej reportáži sa vyberieme do lesov pohoria Javorníky, ktoré sú v týchto dňoch v procese certifikácie. Každý výrobok z dreva, by mal byť v budúcnosti označený certifikačnou značkou, ktorá je garantom ekologického a trvaloudržateľného obhospodarovania našich lesov. Čo všetko prinesie certifikácia vlastníkom lesov a konečným užívateľom produktov z dreva? Vyberieme sa aj do Tatier, kde lesníci starostlivo zarybňujú vodné toky v prostredí národného parku a pomáhajú tak zachovávať biodiverzitu. Ak Vás zaujíma prečo sa tejto činnosti venujú, koľko a aké druhy rýb odchovávajú sledujte reportáž "Tatranské ryby". Na výlet sa tentoraz vyberieme na významné lesnícke miesto Veľkú lúku, ktorá leží v Muránskej Planine a je ideálnym miestom pre relaxáciu. Môžete tu zažiť jedinečnú jazdu na koči, ktorý ťahajú vzácne kone - noriky muránskeho typu. Sledujte Halali a dozviete sa aj mená výhercov vených cien. Vaše námety do obsahu relácie píšte na:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.



21. mája 2009 vo štvrtok o 16:30 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok  22. mája 2009
so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza ja v nedelu 24. mája 2009 o 06:10 hodine.

Obsah relácie:

Hynúce smreky. Smrekové lesy na Slovensku odumierajú, likviduje ich lykožrút, drevokazné huby, ale aj zmenené klimatické podmienky. Pôjdeme sa pozrieť, ako proti rapídnemu zhoršovaniu zdravotného stavu smrekov bojujú na Kysuciach. Dotknúť sa kráľa. Pravdepodobne každý by sa chcel, aspoň raz v živote dotknúť kráľa výšok a symbolu Tatier. Vďaka sokoliarom sa môžeme dotýkať orlov skalných aj v uliach miest a na námestiach počas kultúrnych podujatí. Sezóna sokoliarskych predvádzačiek práve začala. Mladí drevorubači. Ticho areálu svätoantonského kaštieľa nedávno narušil zvuk motorových píl. Mladí drevorubači si zmerali sily v zručnosti práce s motorovou pílou. V relácii nebude chýbať pravidelná rubrika Dobrá rada, v ktorej tentoraz poradíme včelárom a taktiež rubrika Tip na výlet – pozveme vás do botanickej záhrady Vysokých Tatier. A okrem toho sa dozviete aj mená výhercov súťaže o vecné ceny. Vaše námety do obsahu relácie píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.



7. mája 2009 vo štvrtok o 14:40 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok  8. mája 2009
so začiatkom o 01:00 hod. a II. repríza ja v nedelu 10. mája 2009 o 04:55 hodine.

Obsah relácie:

Magazín pre priateľov prírody a poľovníctva Napriek pomerne kvalitnej protipožiarnej prevencii sa každoročne opakujú tie isté príčiny lesných požiarov. Až za 99% prípadov  môže nezodpovedné správanie sa človeka v prírode - varujú lesníci, ktorí prichádzajú o miliónové škody a varujú aj hasiči, ktorí považujú hasenie lesných požiarov za najnáročnejšie. V reportáži o "červenom kohútovi" poradíme aj turistom, ako sa majú správať v lese pri opekaní slaninky, kde majú zakladať oheň, kto ich môže kontrolovať a aké hrozia pokuty za porušenie predpisov. Na výlet sa tentoraz vyberieme na jedinečnú európsku raritu - drevený žľab v Rakytove pri Banskej Bystrici. A máme pre vás pripravené aj dobré tipy na to, ako vtiahnuť vaše deti do prírody. Lesníci v mesiaci lesov vyrazili do ulíc a predvádzali priamo na námestiach zaujímavé aktivity, ktoré môžu bežných obyvateľov prilákať do prírody a zároveň sa dozvedieť niečo o živote zvierat, rastlín a lesov. Sledujte Halali a môžete získať niektorú zo zaujímavých vecných cien: knihu, tričko, nožík alebo šiltovku. Vaše námety do vysielania píšte na adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

23. apríla 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  nedelu  26. apríla 2009
so začiatkom o 05:55 hod.

Obsah relácie:

Apríl je už viac ako 50 rokov mesiacom lesov, v ktorom sa intenzívne zalesňujú plochy po kalamite, ťažbe, alebo inak nevyužívané pozemky. 41% Slovenska pokrývajú lesy, čo nás radí do prvej päťky najlesnatejších krajín Európy. Aké sú perspektívy rozvoja lesov na Slovensku nám prezradia odborníci priamo "od fachu". Jedným z nich je aj Jozef Konôpka, ktorý porovnáva hospodársku krízu v 30-tych rokoch minulého storočia so súčasnou krízou na trhu s drevom. A je pozoruhodné, že nachádza mnoho spoločných znakov. V pravidelnej rubrike "Dobrá rada" poradíme začínajúcim filmárom, ktorý chodia do prírody s kamerou. Tie najlepšie rady im poskytnú autori filmov z Medzinárodného festivalu amatérskych filmov o poľovníctve. Na výlet vás tentoraz pozývame do Tatier - máme pripravené špeciálne tipy najmä pre školské výlety, turistov v skupinách i handicapovaných spoluobčanov. A nenechajte si újsť ani adrenalínovú reportáž o záchrane jeleňa, ktorý uviazol v plote. Poľovníci okrem toho, že mu zachránili život, nakrútili aj autentické zábery priamo zo záchrannej akcie. Okrem toho sa v relácii dozviete aj mená výhercov súťaže o vecné ceny. Vaše námety do obsahu relácie píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo volajte na tel. číslo: 042-4340184 (záznamník).

 

26. marca 2009 vo štvrtok o 23:40 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

Repríza  tohto vysielania je plánovaná na  nedelu  29. marca 2009
so začiatkom o 05:20 hod.

Obsah relácie:

Jedným z alternatívnych spôsobov získavania energie je aj využívanie biomasy z drevnej štiepky. Najmä v čase, keď nad dodávkami plynu visí Damoklov meč, je aktuálne hovoriť o možnostiach zúžitkovania haluziny po ťažbe v lese alebo inak nevyužitej drevnej hmoty obsahujúcej kôru a stromovú zeleň. A čo my, bežní občania? Odborníci poradia ako si zabezpečiť dostatok palivového dreva na vykurovanie rodinného domu alebo chaty, samozrejme legálnymi spôsobmi. V ďalšej reportáži prinášame informácie o tom, že 50% lesov na Slovensku nepatrí štátu, preto sme zisťovali, ako sa o svoje lesy starajú súkromníci. Ekonomická kríza a predovšetkým nezáujem odberateľov o drevnú hmotu, ovplyvňuje aj menežment lesov. Lesnícke subjekty zatiaľ neprepúšťajú, ale v jednom zo štátnych podnikov už skrátili pracovnú dobu. Aj v čase krízy máme pre Vás "Tip na výlet" - tentoraz zavítame na Sivú Bradu pri Spišskom Podhradí. A okrem toho sa dozviete aj mená výhercov súťaže o vecné ceny. Sledujte Halali.


 

12. marca 2009 vo štvrtok o 16:30 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 13. marca 2009
so začiatkom o 00:40 hod. a II. repríza je v nedelu 15. marca 2009
so začiatkom 05:35 na STV 2.

Obsah relácie:
Pozveme Vás na návštevu lesov v okolí Beňuša, ktoré postihla veterná kalamita v roku 2004. Aj v extrémnych podmienkach (strmé svahy, kamenistá pôda) vznikajú na odkrytých plochách nové lesy. Dozviete sa kto ich zakladá a taktiež to, aké druhy stromov používajú na zalesňovanie. Z Beňuša budeme cestovať do obce Liptovské Sliače, kde žije pán Gejdoš, ktorého pred troma rokmi napadol zúrivý medveď a spôsobil mu zranenie s trvalými následkami. Aké sú možnosti odškodnenia, keď človeka napadne v lese divožijúca šelma? Akú náhradu škody a na ktorom úrade si môže uplatniť majiteľ včelstva, alebo ovčieho stáda, keď mu medveď spôsobí škodu? Na tieto i ďalšie otázky súvisiace so škodami zverou na majetku či živote osôb, ale aj so škodami zverou na lesných porastoch odpovedia odborníci. A čo pán Gejdoš? Okrem lekárov mu pomáhajú aj poľovníci - stlmiť následky zranení sa snažia aj spoločnou finančnou zbierkou. A my sme boli pri tom ako ju pánovi Gejdošovi odovzdali. V pravidelnej rubrike "Tip na výlet" Vás tentoraz pozývame na návštevu múzea Štátnych lesov Tatranského národného parku do Tatranskej Lomnice. Vďaka práci preparátorov tu vzniká nový život po živote. Uhynuté zvieratá, ktoré našli pracovníci Výskumnej stanice, znova akoby ožívali v múzeu v podobe exponátov, ktoré môžu každý deň zhliadnuť návštevníci. "Je to fascinujúca práca, keď poznáte osudy týchto zvierat a teraz ich môžete akoby oživiť a zároveň aj skúmať." - hovorí pracovníčka Výskumnej stanice ŠL TANAP-u Ing. Barbara Chovancová. Sledujte Halali a dozviete sa viac, okrem iného aj mená výhercov diváckej súťaže o vecné ceny.


 

26. februára 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 27. februára 2009
so začiatkom o 00:25 hod. a II. repríza je v nedelu 1. marca 2009
so začiatkom 05:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Lesnícke preteky  * Dobrá rada * Vábenie zveri * Tip na výlet * Súťaž .....

 

12. februára 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  štvrtok 12. februára 2009
so začiatkom o 23:40 hod. a II. repríza je v nedelu 15. februára 2009
so začiatkom 05:05 na STV 2.

Obsah relácie:

Semená z lesných drevín * Dobrá rada * Lesné škôlky * Tip na výlet .....

 

29. januára 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 29. januára 2009
so začiatkom o 23:40 hod. a II. repríza je v nedelu 1. februára 2009
so začiatkom 06:15 na STV 2.

Obsah relácie:

Drevná štiepka * Energetické porasty * Dobrá rada * Tip na výlet ....

 

15. januára 2009 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 15. januára 2009
so začiatkom o 23:40 hod. a II. repríza je v nedelu 18. januára 2009
so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Smreky v Tatrách * Rekordný mráz * Kamery na požiare * Dobrá rada * Tip na výlet * Symbolický lesnícky cintorín sa nachádza v Čiernom Balogu 


 

11. decembra 2008 vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
 
 

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 12. decembra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 14. decembra 2008 so začiatkom 05:55 na STV 2.

Obsah relácie:

60-ročný TANAP II. * Diviaky * Farbiare* Aktuálne lesnícke problémy * Dobrá rada *
Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali. * Tip na výlet


27. novembra 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 28. novembra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 30. novembra 2008 so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

60-ročný TANAP * Slovenský kopov * Aktuálne lesnícke problémy * Dobrá rada * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali


13. novembra 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 14. novembra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 16. novembra 2008 so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Biologická ochrana lesov * Chovný zvod psov * Hohenlohe v Tatrách * Ekoplakáty * Týždeň lesov v Európe * Dobrá rada * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.



30. októbra 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 31. októbra 2008 so začiatkom o 00:05 hod. a II. repríza je v nedelu 02. novembra 2008 so začiatkom 06:40 na STV 2.

Obsah relácie:

Drevo a lesy * Revitalizácia lesov * Vzácne územia * Dobrá rada * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali.


16. októbra. 2008
vo štvrtok o 16:45 hodine na STV DVOJKE sledujte premiéru
 
         

I. repríza  tohto vysielania je plánovaná na  piatok 17. októbra. 2008 so začiatkom o 00:30 hod. a II. repríza je v nedelu 19.októbra. 2008 so začiatkom 06:35 na STV 2.

Obsah relácie:

Lesné vegetačné stupne * Sokoliari v Diakovciach * Povodeň v Tatranskej Javorine * Dobrá rada * Besnota * Tip na výlet * Súťaž o vecné ceny z redakcie Halali ...  

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 251 návštevníkov a žiadni členovia on-line