DOBRÍ  ĽUDIA  EŠTE  ŽIJÚ

Drahí poľovnícki priatelia, chcel by som sa s Vami podeliť s jedným veľmi krásnym zážitkom. Na 6. októbra 2012 nás pozval priateľ a funkcionár PZ Svätojánska dolina – dobrý človek Valent janči, na slávnostné posvätenie a odhalenie pamätnej tabule zosnulým poľovníkom a lesníkom  Svätojánskej doliny. Spoločne s kolegom Ing. Erikom Petrikovičom z Múzea vo Svätom Antone sme pozvanie prijali a neľutovali sme. Máme to šťastie, že už veľa rokov Valenta poznáme. Spolupracujeme s ním aj so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši mnoho rokov a spolu sme už realizovali mnohé poľovnícke výstavy a expozície: v Nitre, Bratislave, Leviciach, v Tatranskej Javorine, na Sitne, v Liptovskom Mikuláši, vo Svätom Antone, ...ap.

My, ktorí pracujeme v múzeu, si viac ako ostatní uvedomujeme, že históriu vlastne píšeme každý deň – a teda aj  odhalením pamätnej tabule, písala PZ Svätojánska dolina históriu a nielen svoju, ale i celého regiónu, či Slovenska. Práve dnes, keď sa nám snažia niektoré médiá i niektorí „mocní“ tohto sveta poprekrúcať rebríčky hodnôt – ukazujú nám ako hrdinov ľudí, ktorí nič nedokázali - akurát dokážu arogantne a vulgárne vystupovať (česť výnimkám), chcú nás pomýliť, že na prvom mieste musia byť zisky a propagujú ľudské násilie - práve v týchto časoch, si ešte viac, ako inokedy, vážime skutočných dobrých ľudí, akými sú aj skromní, ale pracovití poľovníci, lesníci a lesní pracovníci, ktorí vstupujú do prírody s pokorou a úctou. Oni nepotrebujú aby o nich písali, alebo vysielali – oni prirodzene tvoria skutočné hodnoty. Ozajstní poľovníci sú ľudia s dobrým srdcom a majstri viacerých odborností a zručností. Svojim spôsobom sú to veľkí umelci: je skutočné  umenie - aj zachovať prírodu pre budúce generácie, aj využiť bohatstvo ktoré nám dáva v podobe zveri. Slovenské poľovníctvo je vo svete uznávané a vysoko hodnotené a to nielen kvôli tomu, že myšlienka založiť svetovú organizáciu C.I.C. vznikla na našom území, že máme bohatú biodiverzitu, históriu, poľovnícku kultúru, vedu, no hlavne kvôli tomu, že každý člen poľovníckej organizácie, každé poľovné združenie  si dokáže vážiť a uctiť Stvoriteľa a vzdať mu vďaku za prírodu a zver, každé PZ dokáže pomáhať zveľaďovať prírodu. Krásnym príkladom toho bolo i spomienkové  stretnutie vo Svätojánskej doline - pri Stanišovskej jaskyni. Nádherné počasie, krásne miesto v tieni lesa nad priezračným potokom, nádherne stvárnený drevený kríž i tabuľa, fanfáry lesných rohov, čačina, čestná stráž, slávnostné ohne, uniformovaní poľovníci so zálomkami, poézia, piesne, slová vďaky a úcty, posvätenie v rámci ekumenickej Bohoslužby – to všetko umocňovalo nezabudnuteľné chvíle.



Predseda PZ Svätojánska dolina Radovan Sokol podrobne oboznámil prítomných o histórii, významných osobnostiach i medzníkoch miestnej   poľovníckej organizácie. Väčšina prítomných poznala osobne vzácnych ľudí, ktorých mená boli prečítané. I takýmto spôsobom sme si spomenuli na ich životy zasvätené zveľaďovaniu prírody. Dnes  už žiaľ nie sú medzi nami, no aj takto sme  im vyjadrili vďaku. Predseda Klubu histórie slovenského poľovníctva pri SPZ - RNDr. Štefan Šramka vyjadril v mene klubu i SPZ obdiv nad vytvorením pamätného spomienkového miesta. Veru - dobrí ľudia ešte žijú a vďaka nim a pamätnej tabuli, ktorú sprístupnili, budú s nami ešte dlho aj už nežijúci vzácni ľudia, ktorí rozvíjali a zveľaďovali naše poľovníctvo ešte pred nami. Toto spomienkové miesto bude hovoriť aj tým, čo prídu po nás, že nám nebol ľahostajný osud našej prírody, kultúry a krajiny, že sme si dokázali uctiť  ozajstných poľovníkov, ktorí si to zaslúžia. Aj osobne si vážim, že som mohol byť pri tom.

Marian Číž

Foto: Juraj Záborský

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 444 návštevníkov a žiadni členovia on-line