Keď naši poľovníci začujú toto meno, zrazu majú  nepríjemný pocit . Zo zlou predtuchou som okamžite volal na políciu a žiadal ich, aby prišli von, lebo jedno je isté: menovaný pytliači. Polícia, ako doteraz nespočetne krát, tak aj teraz, prisľúbila, že  keď budú mať voľných ľudí, okamžite ich pošlú, ale niekto z nás, kto pozná cestu, nech ide s nimi. Žiadna starosť, hovorím - zastavte sa pre mňa! Neuplynulo ani 10 minút, telefonuje mi iný kolega, že pri výcviku psa našiel jedného, streleného srnca. Srnca ukryl,  vrátil sa domov pre pomoc a motorové vozidlo, aby ho dopravil domov.

Napriek tomu, že medzi rybníkom a zastreleným srncom je vzdialenosť dobrých 5 km, som vytušil súvislosť medzi vonkajším pobytom G.N. a zastreleným srncom. Nový telefonát na políciu - oznámenie o náleze srnca. Povedal  som im, po ktorej ceste sa majú priblížiť k zelenému mikrobusu Š 1203 tak, aby neunikol! Ale vtedy už tam bola aj zelená Š 1203 a hľadala srnca. Poľovníci sa v pravom slova zmysle zrazili s pytliakom. Všetci poznáme agresivitu nášho človeka a jeho nízku inteligenciu! So zbraňou v ruke je schopný všetkého. Už nespočetne krát bol odhalený pri krádeži a pytliactve. Aj so zbraňou! Vždy zo všetkého ho vyprali.! Veľmi múdro sa s ním nezamiešali do konfliktu.  Videli, že má starosti s vozidlom. Š 1203  ako terénne auto, je na zahodenie, náš človek sa však chcel s ním prebrodiť  cez oranisko, a zapadol. Poľovníci ho nechali, nech sa trápi. Radšej išli na odbočku poľnej cesty a tam počkali na policajtov, aby ich usmernili na miesto činu.
Došli dva hliadkové vozy, zaisťovatelia stôp, pátracie psy a neskôr jedno  odťahovacie vozidlo. Š 1203 nevedela zísť z oraniska. Vodič, alias G.N., koho poľovníci neomylne identifikovali, medzi tým zdúchol. Nebolo to pre neho ťažké, lebo okolie je samé tàstie a krovie. Dôkazy týkajúce sa osoby vodiča vozidla, policajti zaisťujúce stopy, rýchlo našli. Na ložnej ploche krv, pozostatky peria. Jedna z najlukratívnejších nájdených vecí bol úplný výpis mobilných hovorov G.N. za uplynulý mesiac. Jeho spoločníci mu za toto budú vďační!



 
Medzitým sa  našiel aj srnec. Jeho parožie je ešte úplne v lyku. Jedná sa asi o 3. ročného nádejného srnčeka. Zlodejov však toto nezaujíma. Oni idú len na mäso. Z toho žijú. Zastrelený bol malokalibrovou strelou, pravdepodobne  .22 Magnumom. Škoda však, že strela úplne prebila zver, letiac ďalej sa stratila a takto nemôže slúžiť ako dôkaz.

    Súdiac zo stôp pytliaci museli byť  viacerí. Pokúsili sme sa zrekonštruovať udalosti. Predpokladáme, že na pytliactve sa zúčastnil aj jeden jazdec na koni. Zastrelený srnec bol  obchodený koňom a aj breh kanálu, respektívne kraje vetrolamu. Všade boli stopy kopýt. Pravdepodobne koňmi nadháňali a jeden pytliak - prípadne viacerí „štandovali“. Aj toto zapadá do obrazu , lebo G.N. je veľkým bláznom do koní. Toto všetko vykonávajú  počas jasného dňa. Na koni jazdiaca osoba, medzi tàstím a vetrolammi nie je pre nikoho  podozrivá. To čo sa nám podarilo prekaziť, respektívne čoho sme sa stali súčasťou, bolo pravdepodobne už len zozbieranie zveri motorovými vozidlami.

    Dnešným dňom u nás stratili svoju dôveru aj koníčkari. Čo viac! Poľovníci musia mať nájomnú zmluvu a uhrádzať nájomné za to, že môžu vstupovať na územie tvoriace vlastníctvo iného, koníčkari však bez opýtania rozšľapú všetko! Odo dnes z našej strany aj od koníčkarov budeme vyžadovať prísny odpočet.


Po vyšetrovaní policajti odviezli aj vozidlo. Zastreleného srnca sme zobrali my. Zverolekárom sme nechali vystaviť potvrdenie o tom, že  srnec zahynul následkom strelnej rany. Musíme ešte vykonať zistenie chovnej hodnoty srnca, ktoré dáme vykonať znalcovi. Veríme, že týmto potvrdeniam sa dostane podstatná rola pri učinení spravodlivosti.




Takács Fridrich
   predseda PZ



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 202 návštevníkov a žiadni členovia on-line