Na ploche 20-tisíc metrov štvorcových vo výstavisku Agrokomplex Nitra bude od 15. do 19. júna vystavovať 110 účastníkov vyše 1 200 preparátov. "Nie je to poľovnícky jarmok, aké sa v poslednej dobe rozšírili, ale prehliadka špičkovej chovateľskej práce i kuriozít," uviedol prezident SPZ Marián Lipka. Po prvýkrát sa zväzu podarilo získať pre výstavu najlepšie trofeje daniela a jeleňa, pravdepodobne sa bude prezentovať aj najsilnejšia trofej muflóna. V nitrianskom výstavisku si priaznivci poľovníctva pozrú aj tri najlepšie trofeje diviaka. Organizácia prehliadky je veľmi náročná, zhodnotil Lipka.
Významné trofeje sú totiž súčasťou národných kultúrnych dedičstiev jednotlivých krajín, preto bolo potrebných množstvo povolení.
Súčasťou výstavy sú besedy s odborníkmi o pozitívach i negatívach uplynulých piatich rokov, diskusie o kvalite a početnosti zveri, výstava výtvarných prác na tému poľovníctva, poľovníckej vedy a výskumu, kynológie, sokoliarstva, strelectva, prezentácia poľovníckej literatúry, poľovníckeho oblečenia, jedál z diviny či premietanie videofilmov. Nebudú chýbať ukážky vábenia jeleňov v podaní vicemajstrov Európy, módne prehliadky či ukážky kynológie a sokoliarstva. Počas výstavy sa uskutoční aj medzinárodná súťaž vo vábení jeleňov a prvá výstava nového Klubu fotografov prírody pri SPZ.
Výstavu pripravuje SPZ pravidelne v päťročných cykloch. Tá tohtoročná je zároveň oslavou 85. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku. Prvá celoštátna poľovnícka výstava bola v Prahe v roku 1933. Slovenská časť bývalého Československa usporiadala svoju výstavu po prvýkrát samostatne v Bratislave v roku 1958.

(SITA, mt;ra),

Ilustračné zábery - Takács Fridrich






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 200 návštevníkov a žiadni členovia on-line