Slovenské národné múzeum v Martine v spolupráci s Turčianskou regionálnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) usporiada v Múzeu slovenskej dediny Jahodnícke háje v Martine v nedeľu už po tretíkrát podujatie "Turčianske halali" v rámci Národopisného roka. 
V programe nebudú chýbať ukážky činnosti SPZ, súťaže a zábava na poľovnícky spôsob. "Turčianske halali" otvorí o 10:00 spoločný sprievod účinkujúcich na čele s bájnou bohyňou lovu Dianou. Potom bude nasledovať vyznamenávanie turčianskych poľovníkov za ich aktívnu činnosť a ukážka pasovania adeptov poľovníckeho "cechu". Návštevníkom sa tiež predstavia sokoliari so svojimi dravými operencami a majitelia poľovníckych psov s ukážkami ich výcviku.
Tak ako v predchádzajúcich ročníkoch nebudú na podujatí chýbať majster a vicemajster Európy s ukážkami vábenia jelenej zveri. Návštevníci sa môžu zapojiť do súťaží v hádzaní flinty do žita, vo vábení zveri, streľbe zo vzduchovky a okresného kola súťaže mladých priateľov poľovníctva. Vo vozárni z Moškovca budú pripravené výstavy "Národný park Veľká Fatra", "Ochrana prírody", Z ľudového poľovníctva na Slovensku" a výstava poľovníckych trofejí z Turca. O dobrú náladu sa bude po celý deň starať hudobná skupina Orientál zo Sučian a harmonikári z Turca. Návštevníci budú môcť ochutnať aj srnčí guláš.
Agentúru SITA informovala Jaroslava Ďurdíková zo Slovenského národného múzea v Martine.

(SITA, zd;lc)


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 838 návštevníkov a žiadni členovia on-line