Na území Tatier bolo podľa monitoringu minulý rok 422 kamzíkov. V tlačovej informácii, ktorú poskytli agentúre SITA zo Správy TANAP-u, sa uvádza, že v oblasti Západných Tatier v 6 čriedach žilo v roku 2004 spolu 85 kamzíkov.  
 
Vysokých Tatrách v ôsmich čriedach zaznamenali 167 kamzíkov. Po Belianskych Tatrách sa v dvoch čriedach pohybovalo 170 kamzíkov. Počet evidovaných kamzíkov vzrástol, čo je okrem iného spôsobené aj dôslednejším celoročným monitoringom. V posledných troch rokoch bol zaznamenaný aj vysoký prírastok mláďat. Z celkového počtu kamzíkov neboli odrátané tzv. prechodné jedince, ktoré sa vyskytujú na štátnej hranici s Poľskom v Západných Tatrách. 
 
 
 
 
 
 
 
 
V týchto dňoch strážcovia a odborní pracovníci Správy TANAP-u dokončujú pravidelný monitoring populácie tatranského kamzíka a zameriavajú sa na tohtoročné prírastky mláďat. Najviac jedincov pri letnom monitoringu zaznamenali v oblasti Račkovej doliny - 26 kusov. Naopak v Bystrej, Žiarskej a Roháčskej doline zaznamenali po jednom až štyroch kamzíkoch. V oblasti Belianskych Tatier v porovnaní s rokom 2004 zaznamenaný prírastok viac ako 40 mláďat a 1 úhyn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(SITA, sy;pu) 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 571 návštevníkov a žiadni členovia on-line