Umelá záplava ramennej sústavy starého koryta Dunaja, ktorú odštartovali vodohospodári 11. júla, potrvá do 3. augusta 2005.
 
 
Systémom línií rôznych úrovní prúdi voda z nápustného objektu pri Dobrohošti do lužného lesa na úseku riečneho kilometra 18101850 pri Vojke, Dobrohošti, Bodíkoch a do medzihrádzového priestoru pôvodného koryta Dunaja. 
 
 
Kapacita nápustného objektu je 243 m3/sek, vypúšťaná je však iba do tej miery, aby škody, ktoré záplavy zákonite v lesoch spôsobia, boli minimálne. Pre TASR to dnes uviedol riaditeľ závodu Vodné dielo Gabčíkovo, Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Stanislav Fialík. "Funkciou vykonania umelej záplavy je v prvom rade zabezpečiť dostatok vlahy pre potreby vegetácií, respektíve ako druhá funkcia prichádza do úvahy prepláchnutie ramenného systému od splavenín, ktoré sú usadené na dne ramena tak, aby proste to rameno vykazovalo charakter prirodzeného toku," spresnil riaditeľ. Podľa neho berú vodohospodári pri umelej záplave na zreteľ najmä požiadavky energetikov, ochranárov prírody aj obyvateľov regiónu. Zanedbateľná nie je ani cenová relácia - podľa energetikov stojí zvýšenie množstva prepúšťanej vody do ramennej sústavy o 20m3/sek zhruba 97 tisíc korún denne. Minulotýždňové pretrhnutie tokového objektu pri materiálovej jame pri Bodíkoch preto vodohospodári promptne riešili dočasným znížením prepúšťanej vody na 50 m3/sek a technickými opatreniami zameranými na zachovanie čistoty vody v jame, ktorá slúži tamojším obyvateľom na rekreačné účely.

Lužné lesy v ramennej sústave starého koryta Dunaja boli zaplavené naposledy v roku 2002, keď sa Dunaj vylial z koryta.
 
TASR
 
Foto - redoktor 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 298 návštevníkov a žiadni členovia on-line