Takmer 370 nezákonne držaných zbraní odovzdali občania na polícií v rámci "zbraňovej amnestie". Tí, ktorí zbrane do 14. apríla 2006 dobrovoľne odovzdajú na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru, vyhnú sa trestu za nedovolené ozbrojovanie.
Podľa informácií hovorcu Prezídia PZ Martina Korcha uplynulý týždeň najviac zbraní odovzdali v Nitrianskom kraji - 11 a v Trnavskom kraji -10, ani jednu nezaevidovali v Banskobystrickom, po jednej v Bratislavskom a Žilinskom, dve v Trenčianskom, tri v Košickom a štyri v Prešovskom kraji. Kuriozitou je, že na jednej z odovzdaných zbraní použil "domáci kutil" aj hliníkovú lyžicu.
 
          Ako informoval Korch, pri odovzdaní strelnej zbrane vyhotoví policajt občanovi písomné potvrdenie, ktoré bude obsahovať presné označenie strelnej zbrane. Zbrane následne putujú na znalecké skúmanie, či s nimi nebol spáchaný trestný čin. "Doteraz spáchanie trestného činu ani s jednou zo skúmaných zbraní nezistili", uviedol Korch. Ak je teda výsledok znaleckého skúmania negatívny, môže občan požiadať o jej zaevidovanie. Žiadosť možno podať do dvoch mesiacoch od písomného oznámenia, že so zbraňou nebol spáchaný trestný čin. Ak občan o zaevidovanie nepožiada, zbraň pripadne do vlastníctva štátu. Zbraňovú amnestiu by mali využiť napríklad občania, ktorí roky skrývajú staré neprihlásené strelné zbrane, pochádzajúce z obdobia druhej svetovej vojny, tie sú totiž nebezpečné aj pre samotných vlastníkov, pretože za tie roky neboli podrobené pravidelným skúškam, dodal Korch.
 
(SITA)

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 906 návštevníkov a žiadni členovia on-line