Pravdepodobne priamo na hniezde zastrelil v nedeľu neznámy páchateľ dvoma výstrelmi mladého bociana v obci Borčice v okrese Ilava. 
 
 
Príčinu smrti potvrdilo veterinárne vyšetrenie. "Hniezdo v Borčiciach evidujeme od roku 2001, v tomto roku vychoval bocianí pár až štyroch potomkov, čo je ich osobný rekord. V obci sa ale zdržiavajú už len dva z nich, obávame sa, že páchateľ postrelil ešte jedno mláďa," povedal Tomáš Blaškovič zo Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS).
Spoločenská hodnota bociana bieleho je 50 tisíc korún. Jeho usmrtením sa páchateľ dopustil trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V prípade odhalenia mu hrozí trest odňatia slobody až na tri roky. Prípad vyšetruje polícia z Ilavy. Ako Blaškovič uviedol pre agentúru SITA, je to už druhý prípad postreleného bociana v tomto roku. "Zarážajúce je, že bocian bol zastrelený priamo v obci," podotkol.
Rok 2005 je z hľadiska úspešnosti hniezdenia bocianov bielych podľa predstaviteľov SOVS najhorším za posledných desať rokov. Výsledky z celého Slovenska budú známe v septembri. SOVS pravidelne zverejňuje aktuálne informácie o monitoringu bocianov bielych na stránke www.bociany.sk. Podľa čiastkových výsledkov v niektorých regiónoch klesol počet vyvedených mláďat až o 65 percent.
 
(SITA)
 
Ilustračné fotky - redaktor
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 422 návštevníkov a žiadni členovia on-line