BRATISLAVA 23. októbra (SITA) - Vlastníci či držitelia hydiny a ostatných vtákov majú od tejto chvíle zákaz sústreďovať hydinu a ostatné vtáky na výstavách, trhoch, prehliadkach, výkonnostných skúškach a chovateľských súťažiach. 
Zároveň sa pozastavuje platnosť už vydaných veterinárnych podmienok na usporiadanie takýchto podujatí. Toto je jedno z mimoriadnych opatrení, ktoré prijal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon na základe vývoja vtáčej chrípky vo svete v uplynulom týždni - po potvrdení ohnísk chrípky v Turecku, Rumunsku či Anglicku. Opatrenia majú zabrániť rozšíreniu vysoko patogénneho kmeňa vtáčej chrípky H5N1 na územie SR.

Ako sa ďalej uvádza v materiáli, ktorý agentúre SITA poskytla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR Katarína Czajlíková, Simon takisto zakázal konanie súťaží poštových holubov s medzinárodnou účasťou na území SR a účasť poštových holubov zo SR na súťažiach v zahraničí.

Chovatelia priemyselnej hydiny s otvoreným systémom chovu musia prijať účinné opatrenia, aby zabránili alebo úplne vylúčili kontakt s voľne žijúcim vtáctvom, napríklad presunom chovu do chránených priestorov alebo natiahnutím ochranných sietí.

Simon takisto zakázal lov poľovnej pernatej zveri s výnimkou organizovaného odstrelu určeného na monitoring vtáčej chrípky.

Ako dodala Czajlíková, Slovensko podporí návrh Európskej komisie (EK) na zákaz presunu hydiny medzi krajinami okrem tej, ktorá je určená na porazenie. Členské krajiny budú venovať pozornosť exotickému a okrasnému vtáctvu, ktoré je pri obchodovaní a výmenách medzi tretími krajinami a členskými štátmi najčastejším zdrojom infekcie.

(SITA)
 
 
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 349 návštevníkov a žiadni členovia on-line