Krmivo z fytodendromasy, ktorým pracovníci Štátnych lesov TANAP-u prikrmujú zver v zimných mesiacoch, pomohlo znížiť škody na lesných porastoch o 60 až 90 percent v porovnaní s klasickým krmivom, zväčša senom. 
Novinku vyvinuli v roku 1981 a začali využívať na prikrmovanie zveri v oblasti Podspádov a Javoriny. V súčasnosti používajú fytodendromasu aj na Oraviciach, Zverovke a Habovke. Základom krmiva je vysušené ihličie, kôra a letnina.
Každoročne pripravia ŠL TANAP-u pre lesnú zver aj približne 2500 q sena z horských lúk. Jadrové krmivá, kukuricu, ovos, zemiaky, kàmnu repu či kapustu, nakupujú. Pre lesnú raticovú zver zabezpečujú aj špeciálne granulované krmivo s obsahom minerálov. Kamzíčia zver dostáva v zime minerálnu kamennú soľ a plody jarabiny.
Aj v čase núdze, keď je snehová pokrývka vysoká, prípadne teplota klesá hlboko pod nulu a energetické straty sú vysoké, dostáva lesná zver iba časť dennej spotreby potravy - asi 40 percent. Ostatok si musí vyhľadať sama. Krmelce sú vybudované na prirodzených zimných stanovištiach a rozmiestnené tak, aby sa zver príliš nesústreďovala na jednom mieste.
Vlaňajšia kalamita prerušila migračné trasy, poznamenala tradičné zimné stanovištia a zničila aj niektoré krmelce. Po roku sa situácia zmenila a zver sa vracia do vyčisteného kalamitného územia. Lesníci a zoológovia budú sledovať, kde si nájde nové zimoviská a potravné biotopy. Poznatky následne využijú pri budovaní kàmnych zariadení. Počas tohtoročnej zimy budú prikrmovať zver predovšetkým tam, kde by mohla obhrýzať a poškodiť mladé lesné porasty.
V tatranských lesoch, ktoré spravuje ŠL TANAP-u, žije v súčasnosti bezmála 490 kusov jelenej zveri, 250 srnčej, 56 diviakov a 49 medveďov.
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 177 návštevníkov a žiadni členovia on-line