V rámci zbraňovej amnestie, ktorá platí od 14. apríla tohto roku, odovzdali občania 1003 dlhých a krátkych, brokových a guľových zbraní. 
V uplynulom kalendárnom týždni to bolo najviac v Prešovskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji, kde polícia zaevidovala po sedem zbraní. V Nitrianskom kraji to bolo päť zbraní. V Trnavskom a Košickom kraji policajti prevzali po tri zbrane a v Žilinskom a Banskobystrickom kraji po dve takéto zbrane.
Cieľom novely zákona o zbraniach a strelive je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a uľahčiť aj identifikáciu zbraní, použitých pri páchaní trestnej činnosti. Ten, kto do 14. apríla 2006 dobrovoľne odovzdá na políciu nezákonne držanú strelnú zbraň, vyhne sa trestu za nedovolené ozbrojovanie. Nelegálne držané zbrane môžu občania odovzdať na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Zbrane potom preskúmajú policajní experti, či s nimi nebol spáchaný trestný čin. Ak bude výsledok znaleckého skúmania negatívny, môže občan požiadať o zaevidovanie zbrane. Takúto žiadosť môže občan podať do dvoch mesiacov od písomného oznámenia, že so zbraňou nebol spáchaný trestný čin. Ak o zaevidovanie nepožiada, zbraň pripadne do vlastníctva štátu.
Agentúru SITA informoval hovorca policajného prezídia Martin Korch.
 
(SITA)
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 525 návštevníkov a žiadni členovia on-line