Niektoré medvede v Tatrách sa už zobudili. Podľa zoológa Robina Rigga zo SWS - Spoločnosti pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou - však návštevníci hôr nemali panikáriť. „Tradične niektorých ľudí na konci zimy vyplaší správa, že po lese sa túlajú po zime vyhladované a agresívne medvede, ale nie je to celkom tak,“ hovorí Rigg.
Medvede síce v brlohu nežerú a stratia 15-40% svojej jesennej váhy, ale po zime majú ešte spomalený metabolizmus. A okrem toho, doteraz nebol žiaden prípad, keď medveď na Slovensku zaútočil na človeka ako na korisť.

Rigg je predsedom SWS a už tretí rok vedie projekt BEARS - „Vzdelávanie, informovanosť a výskum medveďov na Slovensku”. V rámci projektu monitoruje konflikty medveď - človek. „Na Slovensku býva ročne do 10 ľudí vážnejšie zranených medveďom. Výsledky z vedeckého výskum jednoznačne ukazujú, že sa to stane hlavne vtedy, keď ľudia prekvapia medveďa pri náhodnom stretnutí zblízka a medveď zaútočí v sebaobranne,“ vysvetľuje Rigg. „V rokoch 2004 aj 2005 boli ľudia zranení medveďom na jar, ale stalo sa to až v marci-apríli, keď bol medveď (alebo medvedica s mladými) prekvapený a zaútočil, lebo sa cítil ohrozený.“

Ak vieme o tom, kde sa medvede vyskytujú a ak sme pozorní na takýchto miestach, častokrát sa dá vyhnúť problémom. Podľa Rigga, poľovníci na strednom Slovensku by mali byť opatrní, keď napríklad idú ku kàmelcom, nielen v horách, ale aj v kotlinách. Aj zbierači parohov by mali byť opatrní, najmä ráno, večer, v hustom poraste a v okolí zdrojov potravy.Ak sa aj napriek opatrnosti stretneme s medveďom, stále si môžeme pomôcť, ak vieme, ako sa máme zachovať“, konštatuje Rigg, ktorý už má niekoľko stretnutí s medveďmi za sebou. Napríklad na prekvapeného medveďa sa neodporúča kričať ani pred ním utekať - môže to vyprovokovať útok. Lepšie je zostať stať a ak medveď sa nepribližuje, pokúšať sa zväčšiť vzdialenosť medzi Vami a medveďom pomalým cúvaním späť.

Iný prípad je, keď si medveď zvykne chodiť na odpadky, stratí plachosť a stane sa agresívnym. Podľa Rigga, sa dá aj tejto nebezpečnej situácii predísť pomocou špeciálnych kontajnerov alebo elektrických oplôtkov, ako to už robia v Tatrách Poliaci.

Rigg potvrdil, že tatranské medvede boli už hore dňa 28.2. „Bol som ráno na Podbanskom, pod Kriváňom, a našiel som čerstvé stopy v 900 m n.m. Medveď, ktorý podľa stôp mal okolo 80-100 kíl, ma zrejme predbehol v noci alebo nadránom. Asi sa zobudil keď sa minulý týždeň oteplilo a zostal von aj napriek opätovne mrazivému počasiu,“ dodal zoológ. Medvedice s mláďatami, často krát považované za najnebezpečnejšie, ostanú zväčša najdlhšie v brlohu, ale v priebehu marca sa môžu tiež vybrať von.

Ďalšie rady ako sa vyhnúť problémom s medveďmi a informácie o projekte BEARS sú k dispozícii na stránke www.medvede.sk.
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 683 návštevníkov a žiadni členovia on-line