Decembrové správy, že väčsina medveďov už spí, boli predčasné. Pri práci v teréne 16.-19, a 26.-27. decembra v Nízkych Tatrách sme našli stopy piatich rôznych medveďov v oblasti od Vyšnej Boce až po Demänovskú dolinu. Spolu s kameramanom Rastislavom Dobrovodským 30.12.2006 až 1.1.2007 na Poľane sme stopovali alebo stretli ďalších minimálne 14 jedincov
V oboch pohoriach boli medvede aktívne všetkých vekových kategorií, vrátane samice s mláďatmi, nedospelé jedince aj veľké samce. Lokality, v ktorých sme stopovali medvede sa nachádzali v nadmorskej výške od 800 do 1600m.

Nie je neobvyklé, keď sú niektoré medvede aktívne aj počas zimy. V teplejších oblastiach nemusia vôbec hibernovať, ako napríklad americké medvede čierne (Ursus americanus) žijúce na Floride. Avšak skupina výskumníkov z pohoria Cantabria v Španielsku nedávno zaznamenala možné signály, že klimatické zmeny spôsobujú tento jav aj v iných oblastiach.

Hlavným účelom hibernácie je pravdepodobne redukovať množstvo energie, ktorú živočíchy používajú v obdobiach, keď je málo dostupnej potravy. „Pri stopovaní v Nízkych Tatrách a na Poľane sme nevideli skoro žiadne znaky, že by sa medvede kàmili, hoci boli v oblasti, kde poľovníci kàmia zver počas zimy“ hovorí Robin Rigg, zoológ zo spoločnosti SWS a vedúci projektu B.E.A.R.S. - Vzdelávanie, informovanosť a výskum medveďov na Slovensku. Medveďom môže trvať niekoľko týždňov, kým sa dostanú do (a potom aj zo) zimného spánku, počas tohto obdobia majú menší apetít a vo všeobecnosti sú pomalšie a letargické.

Hibernácia u medveďa

Medvede sú vynikajúco prispôsobené, aby prežili zimný nedostatok potravy. Úmrtnosť medveďov počas zimy je oveľa nižšia ako u mnohých iných zvierat. Podľa vedeckých výskumov bežné tvrdenie, že hibernácia u medveďa je nepravá je omylom. Je síce pravda, že medvede neredukujú teplotu tela až tak ako napríklad hlodavce, ale dýchanie a tep sa výrazne spomalia. To, že ich telesná teplota zostane pomerne vysoká, môže byť výhodou v prípade ohrozenia, keď sa môžu rýchlo zobudiť a majú šancu uniknúť či brániť sa. Na rozdiel od hlbokých „spáčov“, ktorí musia byť aktívni vždy po niekoľkých dňoch, medvede sú jediné cicavce, ktoré môžu spať týždne aj mesiace bez jedenia, pitia či vylučovania.

Na to, aby boli medvede schopné tohto výkonu, spaľujú svoje rezervy tuku, ktorý nazbierali intenzívnym kàmením sa počas leta a jesene. To im poskytuje dvakrát viac energie ako proteíny alebo uhľohydráty. Vedľajšie látky sú oxid uhličitý, ktorý medveď vydychuje a voda, ktorá sa môže využiť pri ďalších metabolických procesoch. Ak sú iné cicavce, vrátane ľudí, počas dlhšieho obdobia neaktívne, strácajú z kostí kalcium a je tu prípadné riziko osteoporózy. Toto sa medveďom nestane. Hibernujúce medvede majú veľmi vysokú hladinu cholesterolu v krvi a napriek tomu nedostanú žlčové kamene, ani nemajú príznaky žiadneho cievneho ochorenia. Medvede sa taktiež nejakým spôsobom vyhnú možnej hrozbe vzniku toxických látok počas metabolizmu tukov, dokonca aj keď žijú čisto len z tuku svojho tela.

Skúmanie, ako je telo medveďov prispôsobené na zimný spánok už pomohlo ľuďom napríklad pri liečbe žlčníkových kameňov alebo ochoreniach obličiek. Naše poznanie je ešte stále neúplné. Odhalenie jeho tajomstiev by mohlo prispieť ľuďom k ďalším pokrokom v medicíne či cestovaní vo vesmíre.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na stránke www.medvede.sk
 
 
SWS - Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou
P.O. Box 72, Liptovský Hrádok  033 01.
tel.: 044-5293752, mobil: 0907-446714 (Robin Rigg)
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., www.slovakwildlife.org, www.medvede.sk
 



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 406 návštevníkov a žiadni členovia on-line