KVÔLI TEPLU NIEKTORÉ VTÁKY NA SLOVENSKO STÁLE NEPRILETELI 
 
V týchto dňoch vrcholí najväčšie ornitologické podujatie na Slovensku i v Európe - Medzinárodné sčítanie vodného vtáctva. 
 
Viac ako desaťtisíc ornitológov a ochrancov vtáctva v Európe, Ázii a severnej Afrike každý rok uprostred januára ráta počet vodných vtákov, ktoré sa z rozsiahlych oblastí severnej Európy a Ázie stiahli na svoje zimoviská. Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologckej spoločnosti/BirdLife Slovensko hovorí: „Počas víkendu v dňoch 13. - 14. januára, viac ako tristo dobrovoľníkov Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko, Ornitologického klubu pri Oravskom múzeu a ďalších organizácií, bude prechádzať všetky najvýznamnejšie rieky a vodné nádrže s výskytom vodného vtáctva. Očakávame, že spolu zrátame niekoľko desiatok tisícov jedincov vodného vtáctva a to na približne štyristo lokalitách“.
Výsledky zo sčítania bude zhromažďovať medzinárodný koordinačný tím organizácie Wetlands International v Holandsku. Pri „Medzinárodnom sčítaní vodného vtáctva“ sa v Európe pravidelne zráta viac ako dvadsať miliónov jedincov vodných vtákov. Cieľom tohto programu je získavanie a prehlbovanie poznatkov o sťahovaní a zimovaní vodného vtáctva. Dôležité je tiež zisťovanie počtov a druhového zloženia v kàdľoch zimujúcich vtákov, určovanie najdôležitejších lokalít a monitorovanie ich stavu a ohrozenia. Vďaka celoeurópskej sieti mapovateľov tak bude možné vyhodnotiť dopad teplej zimy v celej Európe.
Na margo teplého počasia Jozef Ridzoň dodáva: „V porovnaní s minulou zimou očakávame na niektorých lokalitách niekoľkonásobne nižší počet zimujúceho vodného vtáctva. „Kvôli pretrvávajúcemu teplému rázu počasia ostalo mnoho jazier a riek nezmarznutých aj v Poľsku a iných krajinách a vtáctvo ostalo zimovať na severe. Kvôli vysokým teplotám u nás ostal vyšší počet trasochvostov, je možné pozorovať kàdle škorcov, ale stále nepriletelo viacero severských hosťov ako napríklad hlaholky a potápače biele.“
 
 

Ďalšie informácie:

Jozef Ridzoň, koordinátor pre monitoring vtáctva,  E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0918 574 232
 
Marek Brinzík, tlačový hovorca SOS/BirdLife Slovensko 0904 307 946, 02/554 221 86
 
 
 


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 1978 návštevníkov a žiadni členovia on-line