Tisíce kilometrov v povetrí musia prekonať sťahovavé vtáky, ktoré sa teraz vracajú späť na svoje hniezdiská. Výkony mnohých operených atlétov vyrážajú dych.
Napríklad rybár dlhochvostý musí z Antarktídy, kde zimuje, preletieť takmer 20 000 km, aby dorazil na svoje hniezdiská v arktickej oblasti. Ide o najdlhší vtáčí prelet na našej planéte. Naše lastovičky, ktoré sa v týchto dňoch vracajú aj na Slovensko preletia v porovnaní s ním „len“ 8 – 10 000 kilometrov na ceste z južnej Afriky.

Ako povedal Marek Brinzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko: „Počas sťahovania vtáky letia v priemere rýchlosťou 30 – 80 km/h, pričom prekonávajú vzdialenosť niekoľkých stoviek kilometrov za deň. Aj tu nájdeme vytrvalcov, ako napríklad cíbika chochlatého, ktorý dokáže preletieť Atlantický oceán (3550 km) za neuveriteľných 24 hodín. Priemerná rýchlosť jeho letu je 150 km/h, k čomu výdatne napomáhajú aj veterné prúdy. Pri preletoch oceánov a rozľahlých púští je nevyhnutná dokonalá navigácia, aj najmenšia chybička môže mať tragické následky.“

Migrácia vtáctva priťahovala pozornosť ľudí od dávnych čias. Už starogrécky filozof Aristoteles sa zaujímal o to, kam miznú vtáky počas jesenných mesiacov. Predpokladal, že zimné mesiace prečkávajú ukryté v bahne na dne močiarov, prípadne v jaskyniach.

Dnes vieme o migrácii vtáctva oveľa viac, napriek tomu je tento fenomén naďalej plný prekvapení. Čím viac o migrácii vieme, tým väčšiu úctu a rešpekt za svoj výkon si naši operení priatelia získavajú. Namáhavú a nebezpečnú púť prekonávajú vtáky všetkých veľkostí, od niekoľko gramových spevavcov, až po viac ako 10 kilogramov vážiace labute.



Práve v týchto dňoch k nám prilieta väčšina sťahovavých druhov vtáctva. Pozorovať a spoznávať ich bude možné na niektorej z akcií Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko už tento víkend a to pri príležitosti osláv Dňa vtáctva. Viac informácií možno nájsť na www.vtaky.sk.



Ďalšie informácie poskytne :
Mgr. Marek Brinzík, tlačový hovorca SOS/BirdLife Slovensko, 0904 307 946


Text a foto - Slovenská ornitologicka spoločnosť



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 758 návštevníkov a žiadni členovia on-line