V sobotu, 12. januára 2008 sa pracovníkom organizácie Ochrana dravcov na Slovensku – RPS, naskytol smutný pohľad. Počas terénneho výskumu našli na poli ležať nedávno zastrelenú samicu kane sivej – dravca, ktorý sa na území Slovenska zdržiava iba v zimnom období.


Telo ležalo na poli nanajvýš jeden deň. Ako povedal Jozef Chavko z RPS, samica bola vo výbornej kondícii. „Bohužiaľ, prípady usmrcovania vtákov strelnou zbraňou nie sú zriedkavé a nám sa podarí odhaliť iba veľmi malé percento.“ – dodáva.
Samica bola nájdená v revíri poľovného združenia Majcichov, v navrhovanom Chránenom vtáčom území Pusté Úľany - Zeleneč. „Počas niekoľkohodinového pozorovania sme videli myšiaky hôrne s odstrelenými letkami na krídlach. V území nie sú v stromových porastoch žiadne hniezda, všetky boli zničené. Ešte pred niekoľkými rokmi tu hniezdili vzácne sokoly červenonohé a aj tie z lokality zmizli. Hlavným cieľom miestneho poľovného združenia je podľa všetkého zvyšovanie stavu poľovnej zveri a záujmy ochrany prírody sú potláčané. To, že poľovná sezóna je v plnom prúde, potvrdzovali výstrely z neďalekého vetrolamu.“ – informujú pracovníci RPS. Ako uviedli, veterinárne vyšetrenie potvrdilo usmrtenie guľovou strelnou zbraňou. Spoločenská hodnota kane sivej je 50.000,- Sk. RPS podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

Podľa slov J. Chavka je tento nález už tretím prípadom podozrenia zo spáchania trestného činu v revíri poľovného združenia Majcichov. Pred niekoľkými rokmi bolo nájdených 12 (!) usmrtených kaní močiarnych povešaných za nohy vo vinohrade a neskôr množstvo nezákonne vyložených otrávených návnad. Všetky prípady rieši polícia.
Potravou kane sivej, ale aj ďalších druhov dravcov, ktoré sa často stanú obeťou streľby, sú predovšetkým drobné hlodavce. Prítomnosť dravých vtákov je pre poľnohospodársku krajinu nenahraditeľná, pretože dokážu regulovať napríklad počty hraboša poľného, významného škodcu na plodinách. Lucia Deutschová z RPS dodáva: „Je absurdné, že niektorí poľovníci považujú dravce za škodnú zver a sú schopní na tieto nádherné vtáky strieľať. Vzhľadom na to, že takýchto prípadov neustále pribúda, oslovíme priamo Slovenský poľovnícky zväz. Budeme žiadať ich aktívnu spoluprácu pri odhaľovaní vinníkov a pri zvyšovaní povedomia svojich členov.
 

Ďalšie informácie poskytne Jozef Chavko na t.č. 0903 768 394

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 873 návštevníkov a žiadni členovia on-line