Ako už bolo prezentované v médiách opäť začala chodiť ku Zamkovského chate vo V. Tatrách medvedica s 3 mladými. Keďže v reportáži chýbali podstatné informácie, chceli by sme ich doplniť.
Táto situácia sa už udiala vlani, keď sme ponúkli spoluprácu pri riešení problému a financovali sme elektrický oplotok okolo chaty. Bohužiaľ tento ešte nebol v tomto roku inštalovaný, údajne kvôli množstvu snehu. Od Poľského kolegu Filipa Ziebu z  Tatrzañski Park Narodowy, kde robia takéto opatrenia bežne, vieme, že sneh by nemal byť problém. Poliaci taktiež používajú gumové projektily, ktoré sú účinným prostriedkom na odplašovanie medveďov.

Tento prípad nebol účinne dlhšie riešený, medvedica môže byť natoľko synantropná (zvyknutá na ľudí a ľudskú potravu), že bude veľmi ťažko zmeniť jej nebojácne správanie a odchyt bude nevyhnutný. Je dôležité si však uvedomiť, že ak sa tento prípad aj vyrieši odchytom medveďov, nerieši sa tým celková situácia. Chata, ktorá je umiestnená v lesnatom prostredí uprostred hôr ako táto, je v podstate v prirodzenom biotope medveďa. Ak tam bude dostupný zdroj potravy, môžu sa tam onedlho objaviť ďalšie jedince.

Preto v rámci nášho projektu BEARS – „Vzdelávanie, informovanosť a výskum medveďov na Slovensku“ je možné využiť finančné prostriedky na niekoľko spôsobov zabezpečenia odpadkov a objektov proti vniknutiu medveďom. Napríklad elektrický oplotok, špeciálny kontajner (napr. odpočívadlo Staré Hory), uzatvorenie prístreškov (napr. Hotel Tatranec v Tatranskej Lomnici, obec Harmanec) a ďalšie možnosti:

http://www.medvede.sk/?action=alertis
http://www.medvede.sk/?action=odpadky
http://www.medvede.sk/?action=oplotenie
http://www.medvede.sk/?action=kontajner
http://www.medvede.sk/?action=kontajnery
http://www.medvede.sk/?action=demanovska

Vedúci projektu BEARS, zoológ Robin Rigg, hovorí „Cieľom tejto ponuky je hlavne zabezpečenie odpadkov a objektov v rekreačných oblastiach ako aj podhorských a horských sídlach tak, aby sa k nim medvede nedostali.

Kontakty:
Viac informácii nájdete na www.medvede.sk
Robin Rigg, Projekt B.E.A.R.S., Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0907 446714

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 295 návštevníkov a žiadni členovia on-line