Koncem února letošního roku došlo v naší honitbě MS HALDY Petřvald, ke sražení srnce – případ byl hlášen Policií ČR  a srnce musel dostřelit člen  MS pro zranění pánve. Kus byl ošetřen obvyklým způsobem a doručen  k dalšímu zpracování.
Při stahování deky jsem v podkoží beder a hřbetu objevil larvy střečka srnčího (Hypoderma diana ) a to v mimořádně silné invazi ( viz přiložené foto celého kusu a detail).
Dospělý jedinec střečka srnčího (11-12 mm velká „moucha“ šedočerné barvy s hrudí zlatožlutě ochlupenou),  nalétává za teplého počasí v období květen až srpen na srnčí zvěř a samičky kladou ( přilepují ) na srst dolní části běhů 1 mm velká vajíčka, ze kterých se za 4 dny líhnou larvičky I. stadia, která po provrtání kůže putují v podkoží do oblasti především hřbetu. V dalším období – jak rostou, se 2x svlékají  -  vznikají larvy II.stádia ( ty provrtají v kůži dýchací otvor ) a larvy III. stadia.Dozrálé tmavé  larvy III.stadia dosahují velikosti cca 30 x 15 mm   (zevně jsou patrné jako hrboly na hřbetě) a v období duben až květem prolezou otvorem v kůži, vypadnou na zem a zakuklí se. Kůže v tomto období je jakoby prostřílená  a otvory se následně hojí jizvami. Vývoj larev probíhá výhradně v podkoží - především hřbetu a vyvolává zde plošný zánět  a zánětlivým výpotkem se larvy živí. Povázky svalů ani svalovina nejsou přítomností larev poškozeny.
V daném případě se jednalo – i přes silnou invazi – o srnce v normální kondici, váha 17 kg.
Toto parazitární onemocnění se vyskytuje v honitbách místně. Malé larvičky I. stadia mohou uniknout v závěru doby lovu v prosinci pozornosti a velké larvy II. a III. stádia ( které nelze přehlédnout), opustí svého hostitele ještě před datem odlovu a my zaznamenáme již jen otvory nebo jizvy v kůži.

Prevence onemocnění je problematická s ohledem na vývojový cyklus.V oblastech výskytu, respektive zjištění larev je nezbytné likvidovat deku spálením Silné invaze u slabších kusů jsou provázeny celkovou vyhublostí ( nahrbený hřbet a zježená srst ) Je třeba proto věnovat pozornost průběrnému odlovu v prosinci.
Použití zvěřiny : Silné invaze, které provází výrazná vyhublost spolu s odpuzujícím vzhledem, jsou důvodem pro konfiskaci zvěřiny.V případech slabších invazí je  - po pečlivém odstranění larev a viditelných zněm v podkoží – zvěřina poživatelná. 
                                                  
S pozdravem - Myslivosti zdar !

                                                                         
MVDr.Vilém Kačmař
předseda
MS HALDY  Petřvald, ČR

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 721 návštevníkov a žiadni členovia on-line