Návštevníci bratislavského lesoparku sa od stredy môžu dozvedieť viac o spoločnom slovensko-maďarskom projekte zameranom na ochranu sokola rároha. Na okraji komunikácie v katastri bratislavskej mestskej časti Rača predstavitelia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) v spolupráci s pracovníkmi Štátnej ochrany prírody - Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, osadili informačnú tabuľu, ktorá podáva stručnú informáciu o projekte v slovenskom, anglickom i maďarskom jazyku.
Mestská časť Bratislava-Rača prijala aktivitu spoločnosti Ochrana dravcov na Slovenku veľmi pozitívne. Prostredníctvom inštalovanej informačnej tabule sa môžu obyvatelia Rače, prípadne turisti a návštevníci prechádzajúci Račou bližšie dozvedieť o mieste výskytu a o potrebe ochrany ohrozeného vtáčieho druhu, ktorým je sokol rároh. Pre mestskú časť Rača má každá aktivita smerujúca k zvyšovaniu environmentálneho povedomia občanov a zlepšeniu životného prostredia nesmierny význam.“ – povedala Slávka Jurkovičová z Miestneho úradu.



Tabuľu sme sa rozhodli umiestniť na okraj CHKO Malé Karpaty, nakoľko táto oblasť patrila v minulosti z hľadiska populácie sokola rároha na Slovensku k najhustejšie osídleným pohoriam. V súčasnosti u nás hniezdi len približne 30 párov sokola rároha, pričom prevažná časť populácie je sústredená na západnom Slovensku, menšia časť na východe krajiny. Tento druh je považovaný za ohrozený nielen na našom území, ale tiež z celosvetového hľadiska.“ – informuje Lucia Deutschová z RPS a dodáva:

Dôvodom pre realizáciu projektu na záchranu druhu je fakt, že maďarská a slovenská populácia tvoria spolu približne 40 % celoeurópskej populácie. Cieľom projektu je stabilizácia populácie sokola rároha v Maďarsku a na Slovensku, prostredníctvom realizácie radu opatrení. Podpora Európskej komisie nám umožňuje napríklad využitie satelitných vysielačiek, prostredníctvom ktorých sledujeme pohyb dvoch slovenských mláďat sokola rároha, ktoré opustili hniezdo v tomto roku. V Maďarsku už v rámci projektu od minulého roka týmto spôsobom monitorujú 31 jedincov. Vysielačky poskytujú veľmi zaujímavé výsledky – vďaka nim sa napríklad podarilo vôbec prvý krát preukázať výskyt sokola rároha v Bielorusku.

Medzi ďalšie aktivity projektu patrí vytváranie náhradných hniezdnych a potravných príležitostí, ekologizácia rizikových trás 22 kV vedení v spolupráci so Západoslovenskou energetikou, a.s., či prehlbovanie spolupráce s poľovníkmi.

Veľký význam má medzinárodný aspekt projektu, vďaka ktorému sa vytvorí koordinovaný systém monitoringu populácie oboch krajín a faktorov ohrozenia, čo prispeje k zefektívneniu vzájomnej spolupráce v rámci prebiehajúceho programu, ale tiež v budúcnosti.




Ďalšie informácie poskytne Lucia Deutschová na t.č. 0911 882 626




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 384 návštevníkov a žiadni členovia on-line