SOKOLIARI  Z  CELÉHO  SVETA  NA  SLOVENSKU




V dňoch 16. až 20. októbra prebiehali lovy líšok s orlami v revíroch PZ Víťaz Slovenská Ves, Spišské Vlachy, Jamník, Úsvit, Branisko a PS Mesta Spišská Belá, pod Vysokými Tatrami a Spišským Hradom, kde sokoliari s 15 orlami skalnými zo Slovenska, Česka, Srbska a Belgicka  ulovili 16 líšok a 15 sàn a srnčiat. Účastníci tohto podujatia boli ubytovaní v príjemnom prostredí Thermal parku vo Vrbove pri Kežmarku, kde zasadal i výkonný výbor IAF.













V kaštieli v Palárikove, kde vznikla myšlienka založenia CIC sa dňa 21. 10. 2010 zišli delegáti z Belgicka, Českej republiky, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Japonska, Južnej Afriky, Kanady, Kataru, Kazachstanu, Maďarska, Maroka, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, USA, Veľkej Británie a Slovenska. Otvorenia zasadnutia a sokoliarskeho stretnutia sa zúčastnili i významní hostia: Ing. Marián Ondrejčák, pov. zast. generálneho riaditeľa sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva, Ing. Leopold Dugovič z odboru lesného majetku a poľovníctva Ministerstva pôdohospodárstva SR, Mgr. Branislav Rezník, generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR, výkonný riaditeľ kancelárie SPZ PeadDr. Imrich Šuba, riaditeľ OZ LSR Palárikovo Ing. Ján Beňa, Ing. Dušan Krajniak predseda poľovníckej komisie SPZ a SPK a riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Ing. Marián Číž, ktorý hostí sprevádzal v priestoroch kaštieľa. Na zasadnutí bolo za ďalšieho člena prijaté Srbsko, takže IAF v súčasnosti združuje spolu 71 sokoliarskych organizácií z 50 štátov sveta s počtom cca 28 500 sokoliarov.

   



Antoine Roony z Belgicka s orlom skalným vyzerá na stanovišti pod Spišským hradom líšku. Vľavo delegát z Maroka a vpravo z Kataru

V dňoch 21. až. 23. októbra sa konali sokoliarske lovy na západoslovenskej nížine v poľovných revíroch Abrahám, Dedina Mládeže, Čalovec, Sládkovičovo, Orechová Potôň a Holice so 17 jastrabmi  lesnými, 32 sokolmi (sokol poľovnícky, rároh, sťahovavý a ich krížence), 16 orlami skalnými, 1 orlom jastrabovitým, 6 kaňurmi okrúhlochvostými a 1 myšiakom červenochvostým. Napriek tomu, že tohtoročný extrémne mokrý rok znížil stavy malej zveri bolo ulovených 21 bažantov, 36 zajacov, 2 srnčatá a 2 pytliačiace mačky domáce. Za dosiahnutý úspech si zaslúžia poďakovanie najmä zástupcovia jednotlivých revírov od viac ako 150 účastníkov stretnutia. Sokoliari sa so svojimi dravcami zúčastnili počas lovov i viacerých krátkych besied na miestnych školách.



Konferencia IAF pokračovala počas stretnutia sokoliarov v areáli termálneho kúpaliska Horné Saliby neďaleko Galanty, kde boli všetci ubytovaní. Výborné prostredie v priestornom stane so stravovaním a sprievodnými akciami ako historický šerm, streľba z perkusných zbraní, ohňová šou, ľudová hudba atď. pre všetkých vytvoril sokoliar Jozef Tomík zo sokoliarskeho dvora Aquila Bojnice, za čo mu patrí poďakovanie. Súčasťou programu bola i prezentácia Základnej školy s materskou školou v Štiavnických Baniach kde sa sokoliarstvo vyučuje ako nepovinný predmet, podobne ako na ďalších troch stredných lesníckych školách a na Technickej univerzite vo Zvolene. (V tomto je Slovensko jediné na svete). Jednotliví delegáti v sobotu večer v krátkosti predstavili prítomným sokoliarstvo v ich krajinách a v neformálnej debate si so slovenskými sokoliarmi vymenili skúsenosti.



Delegáti v čele s prezidentom IAF Frankom M. Bondom z USA konštatovali, že slovenské sokoliarstvo je na špičke svetového sokoliarstva. Ďalej sa vyjadrili, že naši orliari sú najlepší na svete. Potvrdil to aj Bakyt Karnakbayev, delegát zo štyritisícročnej kolísky svetového orliarstva - Kazachstanu. Všetci delegáti ocenili profesionalitu slovenských sokoliarov, najmä perfektný exteriérový a zdravotný stav dravcov, systém vzdelávania a odovzdávanie skúseností mladým generáciám, ale najmä množstvo mladých sokoliarok a sokoliarov priamo pri love. Ďalej spoluprácu so SPZ a SPK, MP SR, MK SR a ŠVS a PS SR. Vyzdvihli aj blízke priateľské vzťahy s českými, rakúskymi, poľskými a maďarskými sokoliarmi, ktorí svojou kvalitou prispeli k výbornej prezentácii “stredoeurópskeho sokoliarstva“.
Všetci delegáti IAF vysoko hodnotili spôsob komunikácie nášho klubu s laickou verejnosťou, a to najmä pri predvádzaní dravcov na sokoliarskych dvoroch, ako aj na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach na Slovensku, jej informovanosť v rámci televízneho magazínu o prírode „Halali“ a publikovanie článkov o sokoliarstve, ochrane dravcov v odborných a populárnych časopisoch.
Veľký záujem prítomných vzbudili dva sokoliarske kalendáre Zdenka Tunku na rok 2011, ale najmä prvé dva diely kníh o sokoliarstve od autora článku. Všetci delegáti prejavili záujem a podporu o ich vydanie v angličtine, prípadne aj nemčine. Na záver vyjadrili úprimný obdiv a poďakovanie prezidentovi klubu Antonovi Moravčíkovi, viceprezidentovi Ing. Alojzovi Kaššákovi, tajomníkovi MVDr. Ladislavovi Molnárovi, Ing. Jánovi Pilátovi, Tomášovi Krivjanskému a všetkým členom za perfektnú prípravu a organizáciu ako aj televíznemu štábu „Halali“ za nepretržitú prítomnosť a dokumentovanie celého zasadnutia IAF so sprievodnými podujatiami a lovmi s dravcami na Slovensku.

V Bratislave 28. 10. 2010       

 Text: Tomáš Krivjanský, Ing. Alojz Kaššák
                  
 Foto - Tomáš Krivjanský, Fridrich Takács, Gálffy Gábor






Partneri

Kto je online?

Práve tu je 266 návštevníkov a žiadni členovia on-line