28. októbra 2010 navštívili svätoantonský kaštieľ J. E. Ivan Gašparovič – prezident SR sprvou dámou Silviou Gašparovičovou,  Jeho veličenstvo nórsky kráľ Harald V. Jej veličenstvo nórska kráľovná Sonja.

Na slávnostný obed, ktorý bol podaný v reprezentačnej Coburgovej jedálni, pozval vzácnych hostí primátor Banskej Štiavnice Mgr. Pavol Balžanka. Naše múzeum sa nachádza v jadrovom území lokality UNESCO „Banská Štiavnica a okolie“ (zápis na Listine svetového kultúrneho a prírodého dedičstva) a s mestom má výbornú spoluprácu. Jeho veličenstvo kráľ Harald V. je poľovníkom a vzácna návšteva si okrem umelecko-historickej časi kaštieľa s veľkým záujmom prezrela i poľovnícku expozíciu.  V nej mohli Ich veličenstvá prostredníctvom DVD uvidieť i celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni Sv. Huberta, ktoré náš pán prezident pravidelne navštevuje. So záujmom sledovali, napr. ako sa pán prezident zúčastnil na vytvorení Guinnessovho rekordu v počte vábičov v poľovníckom oblečení, krorí naraz vábili na oslavách v roku 2004 (vrátane p. prezidenta ich bolo 68).



Jeho veličenstvo najviac zaujali trofeje hlavne jeleňov, abnormity i u srnčieho parožia, unikátne vzorkovnice nábojov od firmy George Roth i rybárska a kynologická expozícia. J.V. kráľovnú Sonju zaujali diorámy so zoopreparátmi poľovnej zveri i ukážky sokoliarov, najmä dievčat zo ZŠ Štiavnické Bane, kde je sokoliarstvo zahrnuté do učebnej osnovy. V poslednej miestnosti s diorámou s jeleňou zverou, predstavil kráľovskému páru ukážku vábenia i dvojnásobný majster Európy p. Vladimír Kaděrka z Hornej Štubne. Na nádvorí kaštieľa uskutočnili sokoliari i prílet orla z okna cez celé nádvorie na rukavicu J.V. Haralda V.
Sme radi, že sme prehliadkou svätoantonského kaštieľa mohli prispieť k úspepešnej prezentácii slovenskej kultúry i poľovníctva v rámci vzácnej návštevy z Nórskeho kráľovstva.
                                                                                                                         
                                                                                                                             Marian Číž







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 590 návštevníkov a žiadni členovia on-line