Stanovisko Slovenského poľovníckeho zväzu k opatreniu MP SR ohľadom zákazu lovu pernatej zveri v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti rozšíreniu chrípky hydiny na území SR. 
Dňa 23.10.2005 sa v médiách objavila správa, kde medzi iným MP SR nariadilo zákaz lovu pernatej zveri s výnimkou organizovaného odstrelu určeného na monitoring vtáčej chrípky. Vzápätí dňa 24.10.2005 MP SR, ako ústredný orgán štátnej správy poľovníctva v zmysle §38 ods.1 Zák. č. 23/1962 Zb. o poľovníctve v znení neskorších predpisov, v záujme vykonania preventívnych opatrení proti rozšíreniu chrípky hydiny na území SR , podľa §18 ods. 1, cit. zákona zakázal až do odvolania lov pernatej poľovnej zveri vo všetkých poľovných revíroch, zverníkoch a samostatných bažantniciach na území SR, atď.
    Slovenský poľovnícky zväz si je v plnej miere vedomý nebezpečia ohľadom šírenia vtáčej chrípky, ale považuje si za potrebné upozorniť na niektoré skutočnosti, ktoré MP SR pri vydaní tohto opatrenia, žiaľ, nebralo do úvahy.
Toto opatrenie bolo vydané na základe §38 ods.1 a §18 ods. 1 Zákona č. 23 z roku 1962 Zb. o poľovníctve v znení neskorších predpisov.
§38 ods. 1 Zák. 23/1962 hovorí:Ústredné riadenie poľovníctva patrí MP SR, v krajoch a okresoch riadia poľovníctvo lesné úrady. Úlohy v poľovníctve zabezpečujú tieto orgány za účinnej spolupráci so zväzom.
§18 ods.1 citovaného zákona: - Ministerstvo môže z dôvodu všeobecného záujmu, a ak ide o záujem ochrany prírody, v dohode s MŽP SR obmedziť alebo zakázať výkon práva poľovníctva v niektorých revíroch, určiť podmienky jeho výkonu a vydať pokyny pre schvaľovanie plánu poľovníckeho hospodárenia atď...
Z uvedeného je zrejmé, že podľa použitých zákonných ustanovení nie je možné zakázať lov pernatej zveri na celom území SR. Zakázať lov na celom území SR by bolo možné, ak by nákaza vznikla, podľa Zák. č. 488/2002 Zb. o veterinárnej starostlivosti  v znení neskorších predpisov. To znamená, že opatrenie malo byť vydané Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR s odvolaním sa na výskyt vírusu vtáčej chrípky na území SR a na základe argumentov odborníkov veterinárov, skúseností z iných krajín a opatrení EÚ. V tomto prípade by bolo úplne prirodzené, ak by MP SR zakázalo lov sťahovavých poľovných druhov, ale nie autochtónny, ktorých životný priestor sa viaže na určitý areál.
 Stála komisia EÚ pre potravinový reťazec a zdravie zvierat vydala stanovisko ohľadom vtáčej chrípky a lovu zveri - poľovníctvo v súčasnej situácii by nemalo byť obmedzené, s odôvodnením, že poľovníci sú práve tou skupinou ľudí, ktorá môže poskytnúť cenné informácie, práve naopak, komisia žiada poľovníkov, aby všetky anomálie vyskytujúce sa v správaní pernatého vtáctva nahlasovali príslušným štátnym autoritám a pri manipulácii s touto zverou dodržiavali základné hygienické návyky. Komisia vydala nariadenie, v ktorom zakázala lov pernatej zveri používaním živých návnad, čo sa ale netýka SR, keďže takýto lov v SR patrí medzi zakázané spôsoby lovu.
 V EÚ žiadna krajina nezakázala lov pernatej zveri, okrem Dánska, kde sa ale priamo so zákazom umožnilo vydávanie výnimiek, ktoré sa aj vo veľkom množstve vydávajú.  Podobne postupovala aj ČR, kde minister pôdohospodárstva ČR a riaditeľ Štátnej veterinárnej správy vyjadrili presvedčenie, že práve poľovníci resp. ČMMJ (Českomoravská myslivecká jednota), pomôžu monitorovať prípadné úhyny a odovzdávať ich podľa vydaného návodu k posúdeniu Štátnej veterinárnej a potravinovej správe ČR.
Slovenský poľovnícky zväz si je vedomý vážnosti situácie, ale chce poukázať na nesprávne zvolený zákonný postup MP SR pri vydávaní tohto opatrenia, ktorý je taktiež nad rámec nariadení európskej komisie. Pri svojom rozhodovaní nebralo do úvahy situáciu v krajinách EÚ, možné následky pre užívateľov poľovných revírov, bažantníc, ktorým týmto postupom vzniknú nemalé finančné ujmy, a nie je stanovený spôsob náhrady škody.
Postup MP SR je prekvapujúci i z toho dôvodu, že presne naopak sa postupuje pri zabránení šírenia vírusovej choroby klasického moru ošípaných, kde sa užívateľom poľovných revírov nariaďuje znižovanie denzity populácie diviačej zveri.
    Pevne veríme, že MP SR vydané opatrenie prehodnotí.

 

                                 Za SPZ


                                                         Dr. SUBA Imrich
                                                   výkonný riaditeľ kancelárie SPZ
 
 
 

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 329 návštevníkov a žiadni členovia on-line