V dňoch 1. – 2. septembra sa v prekrásnom prostredí kaštieľa Svätý Anton uskutočnili celoslovenské poľovnícke dni, ktoré už majú niekoľkoročnú tradíciu. Už podľa počtu áut bolo zrejmé, že tohoročná návštevnosť prekoná všetky doterajšie čísla.

Okolo deviatej hodiny polícia odstavovala vozidlá vo vzdialenosti zhruba 2 km od kaštieľa. Počasie postrašilo a bolo neisté, našťastie sa však umúdrilo a vytvorilo tak pre účastníkov poľovníckych dní predpoklad pre príjemné strávenie posledného prázdninového víkendu. Ostatné už bola práca organizátorov. Ako každý rok, pripravili bohatý sprievodný v celom areáli kaštieľa -vystúpenia sokoliarov, šermiarov, jazda na koni, hod flinty do žita, možnosť lovu rýb a rôzne súťaže pre nielen pre deti. Samozrejme, že veľký záujem bol aj o občerstvenie. Veď sa tu stretli poľovníci z celého Slovenska a tentoraz bez zbrane. Takže im nič nebránilo vyskúšať burčiak, medovinu, či iné nápoje. Tradične navštívil podujatie aj prezident Slovenskej republiky Ivan GAŠPAROVIČ.

Súčasťou poľovníckych dní boli majstrovstvá Slovenska vo vábení srnčej, diviačej a dravej zveri Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu, majstrovstva Slovenska vo vábení jeleňov Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu a následne majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov.  Majstrovstvá Slovenska sa uskutočnili v areáli parku a otvorené priestranstvo malo za následok zlú počuteľnosť. V hluku ostatných sprievodných podujatí ručanie a vábenie súťažiacich dosť zanikalo.


Majstrom Slovenska vo vábení jeleňov sa stal Jaroslav Dedič , na druhom mieste skončil Lojzo KAŠŠÁK, dlhoročný tvorca relácie HALALI z Domaniže a na treťom Peter PLÁNOVSKÝ z Liptovského Hrádku. Majstrom Slovenska vo vábení srnčej, diviačej a dravej zveri sa stal Gajan Miroslav, na druhom mieste skončil Ing. Mihalko Karol a na treťom mieste skončil Lauček Peter.
 

Na nádvorí kaštieľa udelil minister pôdohospodárstva Miroslav JUREŇA v doprovode prezidenta SPZ Ing. Mariana LIPKU vyznamenania za rozvoj poľovníctva osobnostiam slovenského poľovníckeho života, medzi inými aj zamestnancovi ministerstva pôdohospodárstva SR  sekcie lesníckej - Dr. Jozefovi Hlásnikovi, viceprezidentovi SPZ  Ing. Jozefovi Horváthovi, riaditeľovi regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dunajskej Strede Doc. MVDr.  Dušanovi RAJSKÉMU, PhD., vydavateľovi časopisu HUBERTLOV Petrovi LIHOCKÉMU a majiteľovi Poľovníckej informačnej databázy Fridrichovi TAKÁCSOVI.






Ako vyvrcholenie programu sa uskutočnili IX. majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov za účasti reprezentantov Česka, Chorvátska, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rakúska. Rumunska Slovenska a Slovinska. V silnej konkurencii vábičov nakoniec titul majstra Európy vybojoval reprezentant Slovenska Róbert ŠTANCEL.




Ďalšie obrázky:








Ing. Ján Hečlo
regionálny redaktor PID







Partneri

Kto je online?

Práve tu je 255 návštevníkov a žiadni členovia on-line