Áno, to sú podujatia, ktoré priťahujú ľudí so spoločným záujmom o poľovnícke a športové strelectvo. Bezchybná práca organizátorov pretekov z radov okresných a regionálnych organizácii SPZ, Ústredia SPZ a š.p. LESY SR je zárukou toho, že strelci sa na kvalitne pripravenej strelnici cítia príjemne a pod drobnohľadom streleckých rozhodcov sa zdokonaľujú v poľovníckej streľbe.
Špička slovenského strelectva? No v prvom rade ľudia, ktorí obetovali takmer všetok svoj voľný čas a nemalé finančné náklady na to, aby v začiatkoch svoj talent na strelniciach naplno rozvinuli a dlhoročne si udržali výbornú streleckú kondíciu. Sú to ľudia, ktorí reprezentujú organizácie SPZ a š.p. LESY SR a na ktorých môžeme byť právom hrdí.
Trend rozvoja strelectva je nepochybne obrovský a udržať si tempo práve v tejto uponáhľanej dobe nie je určite ľahké. Ukázalo sa, že spolupráca medzi SPZ a š.p. LESY SR je správnym krokom o čo svedčí fakt, že v roku 2006 pripravili družstvo, ktoré reprezentovalo Slovensko na VIII. Majstrovstvách Európy v poľovníckom viacboji v ČR. Skúsenosti, ktoré získali naši strelci v zahraničí sú pre nás ponaučením. Uvedomujeme si, že kvalitná príprava na vrcholové podujatia si vyžaduje dostatok finančných prostriedkov na nákup výzbroje a výstroje, ktorá je zaťažujúca pre každého strelca.

Usporiadanie streleckých pretekov majstrovstiev SPZ a Lesov SR š.p. je založené na dlhoročnej tradícií a práve v týchto rokoch sa tešíme zo strelcov a ich špičkových výsledkov.
Rukolapných dôkazov pre toto tvrdenie existuje viac ako dosť: snáď najčerstvejšia výsledková listina z medzinárodného desaťboja medzi SPZ-ČMMJ, ktorý sa konal 15. a 16. septembra tohto roku v Sielnici a v ktorom si zmerali sily tí najlepší strelci z Čiech a Slovenska hovorí za všetko. I keď si zlato odniesol český pretekár Kořínek (916/1000), púhe tri body za ním skončil Peter Krchňavý (913/1000) a ďalšie dve miesta tiež obsadili ostrostrelci z radov zamestnancov š.p. LESY SR, ktorí reprezentovali SPZ: Igor Solnica (885/1000) a Ing. Robert Láska (882/1000). Peter Krchňavý si druhým miestom v tomto prestížnom súboji doplnil galériu svojich špičkových výkonov, ktorá je bezpochyby úctyhodná. Stačí spomenúť tie, ktoré dosiahol v období posledných pár rokov: už spomínané 2. miesto v Desaťboji SPZ-ČMMJ (913/1000 MS), 2. miesto v desaťboji MS-SR (924/1000 MS), 2.miesto na majstrovstvách Slovenska v kompaktnom parkúre v roku 2006, 3. miesto na majstrovstvách Slovenska OS-80 (75/80) v roku 2007, prvé miesto na Slamkovom memoriáli (926/1000 - MS majster streľby), 2. miesto v desaťboj O pohár GR š.p. LESY SR (880/1000 1.VT – 1. výkonnostná trieda), 1. miesto Zlatá Puška mesta Banská Štiavnica v kombinácii 600 veľký štandart+2x20 OS (v guľovej časti 567 bod.- 1.VT,v brokovej 39 terčov zo 40), Liga OS-80 Strelnica Lehota (77/80 MS), Trap 100 Strelnica Lehota (96/100 1.VT).
Výsledky Petra Krchňavého v streleckých súťažiach za uplynulé dva roky sú unikátne: v histórii štátneho podniku LESY SR, ba dokonca ani v histórii športovej streľby v poľovníckych disciplínach na Slovensku sme od roku 1989 nemali tak všestranného, doslova univerzálneho strelca. Sám tak trochu s úsmevom spomína na svoju streleckú „premiéru“ na medzinárodnej súťaži, ktorá sa konala vlani v Kroměříži. Na majstrovstvách Európy tam tím Slovenska skončil na siedmom mieste. „Zo šiestich nominovaných zo súťažiacich zo Slovenska boli až piati lesáci – Ing. Ďurík Jaroslav, Ing. Láska Róbert, Igor Solnica, Juraj Kelecsényi  a ja ako team leader“ spomína Peter Krchňavý na minuloročný debut na medzinárodnej scéne. „Ja som v jednotlivcoch skončil na 21 mieste. Zaplatili sme nováčikovskú daň. Keď sme videli poloprofesionálnych  strelcov s ich vybavením a zabezpečením, trocha sme – ľudovo povedané -  pustili do gatí. Keď Švédi, Poliaci, Česi alebo Rakúšania vytiahli svoje guľovnice, čisté veľkorážne špeciály s nastaviteľnými pažbami, závažia vpredu, na mieru pažby, špeciálne strelivo, špeciálne puškohľady, hľadeli sme so závisťou na ich špičkové vybavenie. V preteku bolo asi 20 „obyčajných" guľovníc, z toho desať našich“.
Výsledky Petra Krchňavého a ďalších slovenských strelcov z radov zamestnancov štátnych lesov sú pozoruhodné a bezpochyby prezrádzajú ich šancu prebojovať sa aj na medzinárodných súťažiach na vyššie priečky. Možno, že krôčik k úspechu závisí od veľkorysosti sponzorov...?



Text a foto - Peter Gogola








Partneri

Kto je online?

Práve tu je 750 návštevníkov a žiadni členovia on-line