LESY Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica, pokračujú v označovaní „významných lesníckych miest“. Zatiaľ posledné bolo dnes za zvukov slávnostných lesníc pripomenuté na Čiernom Váhu, kde boli odhalené tabule informujúce o výnimočnej lesníckej osade.
Na sútoku Čierneho Váhu a Ipoltice ju pre správu svojich rozsiahlych lesov pred vyše tristo rokmi založilo liptovskohrádocké panstvo. Súčasťou osady je unikátny cintorín, na ktorom sa nachádzajú hroby lesníkov, označené kovovými krížami, odliatymi v tvare stromu. Uprostred cintorína postavenom na skalnom brale stojí drevená zvonica z roku 1803, ukrývajúca pozoruhodný hodinový stroj v drevenom puzdre.

Sú to nádherné hodiny, pričom ich kolorovaný drevený ciferník s jednou ručičkou je slovenským unikátom. Som rád, že LESY SR pamätajú pri svojej činnosti aj na tento rozmer svojej histórie“, povedal umelecký reštaurátor Tibor Kováč.

V osade sa nachádza ståp s kamennou vatrou, ktorý bol postavený na počesť návštevy palatína Jozefa v roku 1807. Pri budove lesnej správy sa zachovala drevená stanica Považskej lesnej železnice, ktorá kedysi spájala Liptovský Hrádok s Liptovskou Tepličkou.

Doposiaľ boli na Slovensku logom a tabuľou „významného lesníckeho miesta“ označené sochy Alojza Štróbla, vzácny park a poľovnícky zámok v Topoľčiankach, partizánska základňa Matúšová v Nízkych Tatrách, rodný dom profesora Stolinu v Sobranciach, bývalá lesnícka škola v Remetských Hámroch a kaštieľ grófky Vanderbiltovej na Morskom oku.
Označovaním zaujímavých miest lesníckej histórie sa podnik štátnych lesov snaží netradičným spôsobom pripomínať hodnotu práce generácií svojich predchodcov i význam lesníckej profesie v moderných dejinách Slovenska.

Mgr. Petra Gogolu - hovorca  š.p. LESY SR

Partneri

Kto je online?

Práve tu je 325 návštevníkov a žiadni členovia on-line