Poľovnícka informačná databáza Vám ponúka prepis reportáže TV Markíza z 28. januára 2008 o údajne chystaných prenájmoch 70 revírov štátnych lesov SR. Pre porovnanie, také množstvo revírov by mohlo poskytnúť príležitosť vykonávať právo poľovníctva približne 2000 poľovníkom. Televízne noviny Markíza dňa 28.01.2008
 
ŠTÁTNE  LESY CHCÚ  PRENAJÍMAŤ  POĽOVNÉ  REVÍRY
 
 
Príspevok:
 
Štátne lesy sa chytajú prenajať takmer 70 poľovných revírov. Podľa našich informácii ide o najkvalitnejšie revíry, do ktorých chodia aj významné zahraničné návštevy, napríklad dánsky princ alebo švédsky kráľ.
 
Redaktor:
 

Príkladom nezvyčajného prenájmu je poľovný revír príslop, neďaleko Námestova, ktorý má takmer 2 100 ha. V roku 2005 ho štátne lesy prenajali súkromnej spoločnosti RAVEN za 1 150 000 korún. V minulom roku však revír získalo do prenájmu poľovnícke združenie BUČINY a to iba za 31 000.
 
Katarína Belická – hovorkyňa MP SR:
 
Vieme o tom, je to nízke toto nájomné.
 
Redaktor:
 
TV Markíza má k dispozícii zoznam takmer 70 poľovných revírov, ktoré sú určené na prenájom. Podľa našich informácii tento zoznam už koluje medzi podnikateľmi. Štátne lesy ich chcú pustiť do súkromných rúk aj napriek tomu, že obrat z poľovníctva bol v minulom roku viac ako 100 miliónov korún.
 
Z. Simon (SMK) – exminister pôdohospodárstva:
 
Prenájom štátnych revírov, ktoré sú vysoko ziskové, prenajať za pár desiatok tisíc korún, je vedomé spôsobovanie straty pre štátny podnik.
 
Redaktor:
Cena za prenájom sa v súčasnosti určuje podľa zákona, ktorý je platný od roku 1993. Každým dnešným prenájmom by tak štát prišiel o niekoľko tisíc korún ročne.
 
P. Gogola – hovorca š.p. Lesy SR:
 
Priemerná výška nájomného sa pohybuje okolo sumy 10 korún za hektár.
 
Redaktor:
 
Podľa Emílie Sičákovej – Beblavej z TRANSPARENCY   INTERNATIONAL, by mali ísť všetky zákazky a prenájmy cez verejnú súťaž. Štátne orgány však podľa nej nepostupujú vždy tak, ako by mali.
 
Emília Sičáková – Beblavá – prezidentka TRANSPARENCY   INTERNATIONAL SLOVENSKO:
 
Podľa môjho názoru tie rezervy sú naozaj ešte seriózne a nie len na úrovni centrálne správy veci verejných, ale aj na úrovni územnej samosprávy.
 
Redaktor:
 
Či teda 180 000 ha poľovných revírov zostane štátu, alebo sa dostane do súkromných rúk, ukáže až najbližšie obdobie. Situáciu by čiastočne mohol zlepšiť zákon o poľovníctve, ktorý sa momentálne pripravuje.



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 766 návštevníkov a žiadni členovia on-line