Regionálna organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu so sídlom v Trenčíne v spolupráci so Združením  vlastníkov poľovných pozemkov – režijným revírom „OSTRÉ VRCHY“ v Kálnici a Lesnou a pasienkovou spoločnosťou v Kálnici zorganizovali 16. júna 2007 farbiarske skúšky malých plemien.

Absolvovaním týchto skúšok získava pes oprávnenia na dohľadanie poranenej srnčej zveri. Skúšky sa uskutočnili v osvedčených lesných terénoch na Háji a v okolí Opalech jarku, kde sa v minulosti konalo aj vrcholové kynologické podujatie celoeurópskeho formátu – Memoriál Kolomana Slimáka.

Organizátori v priebehu druhej poloviny týždňa, aj napriek nepriazni počasia pripravili na Háji dostatočný počet stôp, na vojenskej chate priestory pre rozhodcov a občerstvenie. Najväčším problémom bolo zabezpečenie uloveného srnca, ktorý sa dáva na koniec pofarbenej stopy. No aj tento „problém“ sa podarilo v piatok podvečer odstrániť. Potom sa organizátori, ale aj vodiči mohli obávať iba nepriazni počasia.

V sobotu ráno, za príjemného drobného dažďa, po stretnutí účastníkov na parkovisku lyžiarskeho strediska na Pieskoch sa účastníci presunuli k hlavnému stanu v Opalech jarku, kde sa uskutočnil nástup, kontrola psov a veterinárnych preukazov. Ku skúškam bolo pripustených šesť psov, ďalší sa nemohli zúčastniť najmä z dôvodu hárania. Trojica rozhodcov – hlavný Ing. Ľubomír BRTEK, pomocný Ivan KUSENDA a čakateľka Erika JANÍKOVÁ postupne preskúšala kvality psov a vodičov vo všetkých siedmych stanovených disciplínách – práca na pofarbenej stope viac ako 12 hodín starej, sliedenie, vodenie na remeni, odloženie, sliedenie, poslušnosť a správanie sa po výstrele. Na pravé poludnie, po absolvovaní všetkých disciplín, spočítaní bodov sa uskutočnilo vyhlásenie výsledkov.



Zo šiestich zúčastnených psov bol nakoniec jeden nekvalifikovaný (nula bodov na odložení), jeden bol hodnotený v tretej cene, traja v druhej cene. Najviac bodov a hodnotenie získala „domáca“ sučka hrubosrstý jazvečík VIKY zo záblatských lesov s vodičom Mgr. Jánom KUCHAROVIČOM.
 
 
 
 

Presun Čakanie






Úspešné dohľadanie Zálomok za najlepšiu prácu






Záverečné bodovanie Bodovanie po disciplíne



Na záverečnom hodnotení poďakoval predseda kynologickej komisie RgO SPZ Ing. Štefan LORENC vodičom, ale aj organizátorom za perfektný priebeh celých skúšok. Naše poďakovanie patrí obetavým pomocníkom – Róbertovi RIEGEROVI, Jánovi KUCHAROVIČOVI najmladšiemu, Pavlovi PAVLECHOVI, Tomášovi VALOVIČOVI a Jurajovi BOLECHOVI.

 


Predseda osvetovej komisie RgO SPZ Trenčín

Text a foto - Mgr. Ján KUCHAROVIČ   


Partneri

Kto je online?

Práve tu je 329 návštevníkov a žiadni členovia on-line