Na základe rozhodnutia predstavenstva Regionálnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu so sídlom v Trenčíne sa počas posledného marcového víkendu (29. – 30. 3. 2008) uskutočnila v priestoroch kultúrneho domu v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom chovateľská prehliadka trofejí poľovnej zveri ulovenej v revíroch okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom v poľovnej sezóne 2007.
Obecný úrad obce Kálnica, na čele so starostom obce Ing. Borcovanom, ale aj obecné zastupiteľstvo obce vytvorilo pre konanie prehliadky mimoriadne dobré podmienky. Táto malebná obec, nachádzajúca sa v lone Považského Inovca má bohaté poľovnícke tradície, ktoré sa historicky datujú od čias rozmachu susedného beckovského a trenčianskeho hradu. V súčasnosti je v kálnickom chotári vykonávané právo poľovníctva členmi Poľovného združenia Sever a Združenia vlastníkov Ostré vrchy.

Hodnotiteľská komisia RgO SPZ Trenčín posudzovala už od stredy 26. marca 495 predložených trofejí, z ktorých bolo 43 ohodnotených medailou (5 zlatých, 11 strieborných a 27 bronzových), v 38  prípadoch (7,7 percent) boli označené ako nesprávny odstrel. Medailové hodnoty dosiahlo 13 jeleních trofejí (1 zlatá, 3 strieborné a 9 bronzových), 5 srnčích trofejí (bronzové), 2 danielie trofeje (1 zlatá a 1 bronzová), 6 mufloních trofejí (1 zlatá a 5 bronzové), 11 diviačích trofejí (7 strieborných a 4 bronzové), 2 líščie trofeje (1 zlatá a 1 strieborná) a štyri jazvečie trofeje (1 zlatá a 3 bronzové). Počas uplynulého roku bolo v revíroch našej RgO ulovených 109 jeleňov, 300 srncov, 37 muflónov, 4 danieli a 53 diviakov.

Na príprave výstavy chovateľskej prehliadky sa podieľali členovia predstavenstva RgO, poľovníckej a osvetovej komisie. Chovateľskú prehliadku pre verejnosť otvoril predseda RgO SPZ Trenčín Ing. Pavol Arpáš. Výstava sa tešila rekordnému záujmu poľovníckej, ale aj nepoľovníckej verejnosti. Predseda poľovníckej komisie RgO pán Daniel Matečný uskutočnil podrobné vyhodnotenie lovu v uplynulej sezóne, tajomník RgO pán Rapaič prednášku pre skupinu uchádzačov o prvý poľovný lístok našej RgO. Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trenčíne, tak ako po minulé roky, pripravilo prehľad dopravných nehôd, ktorých účastníkmi bola zver. Návštevníci výstavy uvítali možnosť zakúpenia poľovníckych odevov, literatúry, ale aj poľovníckych potrieb, rezbárskych prác, poľovníckych šperkov od predajcov z nášho regiónu.




Pondelok 31. marca bol vyčlenený ukážkam výstavy pre žiakov škôl z Kálnice, Kočoviec a Beckova, ktorí sa na výstave prezentovali kresbami s poľovníckou tematikou. Najkrajšie z prác boli ocenené hodnotnými cenami.










Predseda Osvetovej komisie
RgO SPZ Trenčín
Mgr. Ján Kucharovič




Partneri

Kto je online?

Práve tu je 210 návštevníkov a žiadni členovia on-line