V dňoch 11. – 14. marca 2007 sa v priestoroch Strednej lesníckej školy v Liptovskom Hrádku uskutočnila chovateľská prehliadka trofejí za sezónu 2006/2007. Expozícia bola rozdelená podľa jednotlivých PZ. Oproti minulým rokom stúpol počet informačných tabúľ, na ktorých PZ prezentujú svoju činnosť. Prehliadku navštevuje každoročne aj nepoľovnícka verejnosť, preto majú tieto tabule veľký význam.

V uplynulej sezóne bolo v revíroch horného Liptova ulovených 462 ks jelenej zveri ( J-126, Jc-125, Jč-123, úhyn 88 ks), 275 ks srnčej zveri (S-88, Sn-61, Sč-46, úhyn 80 ks) a 240 ks diviačej zveri (D-22, Dc-15, Lan-90, Pra-94, úhyn 19).

Oproti uplynulým sezónam sa znížilo percento ulovených chovných jedincov, je však potrebné viesť strelcov k dodržiavaniu vekových tried. Je treba priznať, že rozpoznať vek jeleňa na prelome vekových tried je náročné aj pre skúseného poľovníka. U jeleňov III. VT predstavoval odstrel spolu s úhynom 152,6 % z plánu, kým v ostatných triedach sme plán nesplnili. Pozitívne vyznieva len skutočnosť, že percento ulovených chovných jedincov je najnižšie práve v III. VT. Do IV. VT sa nám však dostáva málo jedincov, čo je jedným z hlavných príčin toho, že odstrel jeleňov IV. VT je dlhodobo plnený priemerne na 50%.

Obdobná situácia je u srncov. Už tradične je vysoko prekročený odstrel srncov II. VT, kým ostatné triedy sú nesplnené. Najvyšší podiel na nesprávnom odstrele majú srnce I. VT, pričom však v polovici prípadov sa jedná o úhyn. Z celkového počtu 88 ulovených srncov boli len 3 hodnotené ako nesprávny odstrel, z toho 2 v I.VT a 1 v II.VT.

Bodovú hodnotu na udelenie niektorej medaily dosiahlo 22 jeleňov, 3 srnce, 8 diviakov, 1 medveď, 2 vlky, 3 jazvece a 4 líšky.

Ako je už dobrým zvykom, OkO SPZ v Liptovskom Mikuláši pripravila prehľadný katalóg trofejovej zveri ulovenej v sezóne 2006/2007 (katalóg si môžete pozrieť TU).

Na škodu veci je však krátka doba trvania expozície. Oproti minulým rokom, keď prehliadka trvala týždeň, v tomto roku to boli len 4 dni. Samotné inštalovanie expozície si vyžaduje veľké úsilie, preto je veľká škoda, že trvala tak krátko. Niektorí poľovníci tak prišli o možnosť prezrieť si túto hodnotnú výstavu. Podľa vyjadrenia predstaviteľov OkO SPZ v Liptovskom Mikuláši je to z ekonomických dôvodov.

Ing. Ján Hečlo
regionálny redaktor



Partneri

Kto je online?

Práve tu je 185 návštevníkov a žiadni členovia on-line