Môj otec bol poľovník starej školy s veľkou bradou a fajkou, bol to pravý jáger. Raz sa ho jeden mladý poľovník opýtal: Pán Učeň, koľko rokov sa dožije taký diviak? Otec si potiahol s fajky a odpoveď znela. To máš tak chlapče, ako ktorý! Rado ja ti odpoviem podobne, najlepšie na špagáte.;)8-L;)
Je to veľmi jednoduché. Samozrejme že musíš prikrmovať, pravidelene a stále. Taktiež je dôležité, aby tam niekde aj diviačia zver bola, prípadne aspoň prechádzala okolo.No a potom príde to najdôležitejšie. Budeš sedieť na posede dovtedy, až budeš poriadne smrdieť. A vtedy diviačiky prídu pozrieť, čo to tak strašne smrdí. A máš to!.A ešte jedna dôležitá vec. Spln, ten bude 365 dní v roku.
Chlapi ja viem že je najlepšia kukurica, ale tu musia diviaky nájsť!! Mal som na mysli či náhodou niekto nemáte skusenosti s neako vnadiacou zmesou vlastnej výroby alebo z obchodu alebo tak podobne. Ved polovačka na diviaky je to najkrajšie čo môže byť!!
Vraj dobre funguje vabiaca zmes z rybaciny. Vnutornosti z ryb a hlavy nechat v uzavretom plastovom vedre na slnku riadne skazit. Tak aby to riadne smrdelo. Potom tymto lektvarom natriet okolie vnadiska. Pozor na poliatie siat dost tazko sa to perie:DSamozrejme velmi dobre to laka aj selmy.
Rozsyp kukuricu a pridaj aj trocha šrotu,alebo prachoveho odpadu zo sýpky.Ten zakysne a bude cítiť do ďaleka.Kamarát ma pod posedom zapichnutý kôl a oň pripevnenú na ocelovom lane, poprevŕtanú vzduchovú nádrž z vlečky.Naplnil ju kukuricou.Diviaky sa naučili že musia do nádrže dŕcať a valkať ju aby sa im zrno vysýpalo,a tak sa tam pekne zabavia ,že nevnímajú okolie.Je to pekná podívaná.8-L
Ja som niekde počul že idú aj na uvarenú kukuricu, lebo rozvoniava dosť ďaleko. Čítal som však, že keď dáš mäso do sieti a zavesíš na strom tak muchy naň nanesú larvy ktoré potom padajú na zem je to pre nich pochúťka. Diviaci ich dosť obľubujú a idú na to ako muchy na med. Ale či to je pravda neviem a ani som to neskúšal. Jedná vec je istá že treba začať prikrmovať hneď ako pokosia obilie.
Keď je dobrá úroda žalude,a začnú padať tak viem že na 2-3 týždne bude problém sa po diviaka dostať lebo sa mocú iba po hore.A môžte im sypať aj pražené mandle.Ale v septembri vyvážame aj repu a tá keď začne hniď tak to je pre ne pochúťka.
Dobrý deň páni ! som tu nováčik a rád by som rozšíril túto skvelú komunitu ,rovnako "postihnutých"- v dobrom slova zmysle a zapadol medzi milovníkov prírody a poľovníctva.Vzhľadom na to , že moje skúsenosti ešte nie sú také bohaté, pridám len skromný poznatok. Mali sme to šťastie ,že sa likvidovali preexpirované zásoby mrazených rýb v skladoch tak sa nakúpilo za pár korún asi 200 kg .Postupne sme to vyvážali spolu s kukuricou.Vysvitlo,že kukurica bola až na druhom mieste.Po rybách sa len tak zaprášilo a stalo sa tak zakaždým ,čo sme prikŕmili.Všade dookola boli len stopy po diviakoch.Takže páchnuca ryba ja asi poriadnym lákadlom pre divaka .Len keby bolo viac možností tie ryby získať. S pozdravom -všetkým. Lesu a lovu zdar.
Rybia mucka sa pouziva na vyrobu krmnych zmesi, hlavne pre osipane. Ale skus sa spytat v nejakych rybarskych potrebach, lebo to pouzivaju aj do boilies na lov kaprov.Alebo v nejakom obchode kde predavaju krmne zmesi. Nebude to asi lacne ale moze to fungovat;)
Neekzistuje žiadny jedálenský lístok pre diviaky.Treba len skúšať.Keď počujem že niekde majú problémi s diviakmi,že ničia úrodu zemiakov ani sa mi to veriť nechce,lebo u nás keď boli zasadené tak sa ich ani nechitili.Paradoxne do nich chodil jeden jeleň a ten ich bral s obľubou.Vyťahoval ich aj s vňaďou a potom žral hlúzy.Keď som bol na vojenskom cvičení na VVP Lešť,tak sme na Bročkovom prameni sypali zbitky jedla na jednu kopu a diviaky tam chodili za bieleho dňa a pozorovali sme ich na vzd.5-6m.Tam sa išli za varenými zemiakmi zabiť.Kolega tiež polovník mi vravel ,že tiež varieva pre diviaky zemiaky,a vraj u nich tiež na ne idú.Tak som si povedal že to musím vyskúšať,a uvaril som asi 30kg zemiakov a nasypal aj s kukuričnými výpalkami na krmovisko.Čo myslíte že sa stalo? Výpalky vyrýpali aj so zemou a zemiaky tam pohnili.Skoro ma šlak trafilo.Akoby im človek nevedel vyhovieť.Myslím ,že majú tiež nejaké náviky ,na čo sú naučené,to s dôverou berú.Kukurica ma nikdy nesklamala.Ale nedám tomu pokoj a budem skúšať ďalej.
na zemiaky nejdu ani u nás. Družstvo ich pestuje a diviaky ich nenavštevuju. Ale ked sa v zime vyvezu na krmenie a začnu hniť tak vtedy si velmi pochutnaju!! A ten obchod ryb. potrieb skusim, možno pochodím!!
Páni, na diviaky zaberá čokoláda. Ak vyveziete 2 - 3 kg na vhodné miesto, môžete si byť istí, že do dvoch dní vám ich zbaštia, ale vždy vtedy, kedy vy spinkáte.
Schill tak toto poznam . kolega doniesol 100kg starej cokolady z nejakeho podniku . tak sme ju rosypali a mali ste pocut ten fukot ked sa k nej dostali .
Rado tomu s tími hnilími zemiakmi verím.Aj u nás som to videl.Ale zaujimavé je ,že aj visoká žerie hnilú repu,a aj to dokonca na jar keď je už dostatok zeleného.Kamarát mi to ukázal a nechcel som tomu veriť.Jelene s polmetrovími pantami chodili na ňu .Neviem čo na tom vidia????Taktiež siláž.Už tam nieje ani kus poriadnej siláže a chodia do nej.Jeden náš člen našiel aj paroh zapichlí v nej ako ju prehadzovali.Akoby ih ten zápach lákal.Vo februáry zvikneme zhodiť pár osík na ohriz.To je tiež dobrá vec dajú potom pokoj mladým stromkom.