Ak sa nedržia tradície, stráca sa poľovnícka hrdosť, česť a napokon i morálka! Zo skúsenosti mi to vychádza tak, že kde som bol na hosťovačke, už pri privítaní a úvodnom zahajovaní vrátene kontroly zbraní a zbrojákov som vedel, kde som a čo môžem od toho dňa čakať (nehovorím o úspešnosti v podobe bohatého výradu)! Vedel som, že deň bude bez rušivých momentov, dobre to bude klapať a ja pôjdem domov zrelaxovaný, potešený atď.
<br/> S výraznými vestami pre honcov som sa stretol prvýkrát pred pár rokmi na Spiši a nemá to chybu. Aj na štande sa cítim oveľa pohodovejšie, keď viem, že sú honci takto vystrojení, najmä kvôli niektorým streľbychtivým účastníkom, čo sa po zavedení na štand stále vrtia, rychtujú si pozíciu, desaťkrát zalícia a odisťujú, keď sa ozve zo smeru honu hoc len zašumenie padajúceho suchého lístka. Vtedy mám istotu, že napr. diviak čo pôjde na mňa bude už sprevádzaný SDP = slov.debilným povstaním a jeho rýchlosť sa bude približovať rýchlosti svetla. Taký čas si aj ja hľadám poriadneho buka - pre istotu! Fakt, milujem zvuk lesnice, vyrovnané rady strelcov, honcov..., horiace ohníky a všetko, čo k takej vážnej slávnosti (lebo to je ozaj slávnosť!) patrí. Čo sa týka ustrojenosti poľovníkov, osobne ma nenadchýňajú parádne uniformy z Neckermana, lebo takmer s istotou viem, že ten pánko ešte tak streliť áno, ale už vyvrhnúť a poriadne obriadiť uloveného kusa veľmi nie, to nech radšej ten starý jáger v obnosenejšom hubertuse, veď tých riedkych spraných zelených gatí nie je taká škoda pofarbiť, ako jeho funglovky! Na druhej strane neuznávam ufúľané maskáče a pod.. Myslím, že sa máme slušne čisto obliecť s prihliadnutím na to, že sa budem pohybovať v teréne, ale tak, aby každý vedel na prvý pohľad, že som poľovník a nie výsadkár, či do zelena ladený bezdomovec.... Dnes to nie je problém, trh ponúka množstvo vkusného, praktického a v jágerskom štýle ladeného oblečenia aj v tých stredných, či nižších cenách. Mám veľa "zeleniny" z čias mojich poľovníckych začiatkov, dospel som však k názoru, že sú zastaralé a nevhodné nielen morálne, ale najmä materiálovo a staré vojenské "humusáky" som vymenil za termo, ťažký prešitý policajtský kožuch za teplú ľahulinkú bundu z moderného adhézneho materiálu atď. Najťažšie som sa lúčil s klobúkom, ktorý mi bol roky verným spoločníkom, ale vyvenčím ho na brigáde, aby sa na mňa nepohneval a neukecal proti mne tých našich patrónov
. Mám radosť, keď najmä mladých poľovníkov a obzvlášť dámy vidím na poľovačke vkusne, prakticky a štýlovo oblečených, lebo aj tu platí, že aj šaty robia človeka a viem, že veľmi často ovplyvňujú aj jednanie ľudí. Možno som sentimentálny, ale vychoval ma lesník, pán poľovník a som presvedčený, že tradície, nezištné priateľstvá, veľkorysosť k ľuďom i k zveri v poľovníctve dominovali a všetci nám ich závideli. Tieto vlastnosti a nie strelecké umenie, či nablýskané "kanóny" a steny posiate trofejami za päť - šetsť rokov poľovania sú vizitkou pánov poľovníkov!
<br/> Lovu a lesu zdar, priatelia so zelenou krvou!