Pani, nemam osobnu skusenost s puskohladom Nikon ale tato firma je jednym z poprednych vyrobcov spickovej fotografickej optiky. Sam fotim so zrkadlovkou Nikon asi 8rokov a som s nou velmi spokojny. Aj s optikou. Ked prejdem na digital, tiez to bude Nikon. Samozrejme, ze nema na optiku Zeiss, ci Leica. Ale v tejto cenovej relacii je podla mna kvalitativne na jednej urovni, ba priam lepsi ako Meopta a podobne znacky. A taktisto sa da kupit puskohlad Nikon za 8000 ako aj za 30000 takze aj oni sa prisposobili trhu a snazia sa vyrabat pre co najsirsie spektrum zakaznikov. Takze treba porovnavat aj medzi Nikonom.
Potřeboval bych poradit puškohled na Fox model 2 222 remington. Uvažuju o Nikon Monarch 3 4-16x42 SF. Nevíte někdo jak je Nikon kvalitní, používal bych klikání na točítkách a nevím jestli budou spolehlivě fungovat. Z meopty mám zkušenosti radši neklikat a tak nevím jestli mám do toho Nikona jít.
Tvoja reakcia hovorí o tom ,že si nemal možnosť sa s nikonom stretnúť. Osobne mám Nikon 2,5-10x56IL polujem s ním túto sezónu a vrele ho odporučím každému kto naň má. To čo meopte chýba to má Nikon, ale opačne to nie je. Z môjho pohľadu: je viditelnosť za šera porovnatelná z zeissom . Zámerná osnova sa pri priblížení nemení tak, že ti nezakríva 15cm na 100m pri 10x ako u Meopty ale iba 1,5cm. Trocha ťa oslňuje až pri polohe 4 ,čo meopta už robí pri poloohe č 1. A Obrovskou výhodou pri strelbe na väčšie vzdialenosti je veľký ratifikačný rozsah ktorý si vieš vynulovať, a ak máš dialkomer tak si môžeš naklikať a strielaš center. Doposiaľ žiadne závady. To čo spomínal andrej123 je vada ale tá sa dá reklamovať. 8-L
Zdravim, uvazujem nad kupou NIKON MONARCH 8.5x56DCF, ake mate skusenosti. Zujima ma vsetko. Chcem ho ako pozorovaci dalekohlad na polovnicke uceli na dalsich 15-20rokov. A aby som nemal snim problemi. Dakujem.
Za klasického splnového svitu /aj v miernom opare/ sa mi na k podmienkam primeranú vzdialenosť /40-50m/ dalo v pohode namieriť, no orientácia polohy kríža na tele zveri bola viac menej podľa hrubších ramien zámernej osnovy, nie podľa samotných ´nitiek´. Potom som si zapol osvetlenie bodky.. mám ..x56IL. Pozadie bola vyjazdená poľná cesta /bledšie pozadie ako napr. zatrávnené, zaburinené plochy/, bola však v tieni stromov. Lepšie viditeľná bola z nitiek najmä tá horná. Neviem prečo nie všetky rovnako - veď za dňa sa mi zdajú všetky rovnako hrubé - asi nejaký optický klam, súvisiaci s videním hrubších ramien..:liar:
Chtěl bych se zeptat jestli je pravda, že Nikon Monarch 3 nemá broušená skla, ale litá. Tvrdil mi to prodavač v krámě. Pokud by byla skla litá, byla by světelnost horší než u Meopty.
Patrik neviem ti odpovedat na otazku či su brusene alebo liate skla.ale ten puškohlad je lepší ako Meopta.ma ho v mojom okoli viac ludí a su spokojny.a hlavne sa ti oproti Meopte nezhrubsuje zamerna osnova ked chces strielat pri max zvetšení.Nikon ma ju v zadnej ohniskovej rovine...
2. ohniskovou rovinu má i Meostar kromě modelu 3-12x56. Nevím nevím jestli bude lepší světelnost u variablu s 1 placovým tubusem, když Meopta dělá 30mm, ale líbí se mi u Nikona rektifikační komínky a nastavení paralaxy i když to není až tak důležité na moje potřeby, hlavně mi jde o tu světelnost. V krámě ho sice mají, ale bohužel za tmy si ho nevyzkouším a ve městě pod osvětleným chodníkem nic nezjistím.
Pohladaj na lovectvi odkazy na testy optiky s 56mm objektivom. Tam najdes presnu a kvantifikovanu odpoved na otazku,co ma aky prenos svetla. A nie "povidacky" bez realneho zakladu z nejakeho kramu.
<br/>A niekde som tu tusim aj cast z toho testu prekladal,len to treba najst.
Co byste volili na 222rem Nikon Monarch 3 4-16x50SF nebo Meopta Meostar 4-12x40 nebo 3-10x50? Jde mi o viditelnost za špatných světelných podmínek a na sněhu na lov lišek a v létě srnec.
Za seba by som z tychto troch bral Nikon. Sice nema na korekcii paralaxy konkretne hodnoty - to mi trochu vadi - ale co som cital testy v odbornom "tisku",tak mu nikto nic nevycital a pochvalovali si presnu pracu rektfikacnych prvkov.
Asi koupím ten Monarch, ještě jsem zvažoval Meostar Tactic 4-16x44 od Meopty, ale nevím jestli v tom bude velký rozdíl, když vemu, že ten Nikon má tubus 1palec a objektiv 50 a meopta tubus 30 a objektiv 44, světelnost bude asi podobná. Co se týká paralaxy, měl jsem v ruce model 5-20x44 a 6-24x50 a oba měly značené body hodnotou.